2010. szeptember 20.

Sült csirke grillezett citrommal, olíva-, és kapribogyóval


Nagylány még mindig diétázik, neki külön főztem a vasárnapi ebédet. A mi ebédünk (a szarvasgombát kivéve) kivételesen hagyományos volt (húsleves - rántott csirke - szarvasgombás krumplipüré - tejfölös uborkasaláta), de az övé annyira jó lett, hogy lesz repeta az egész családnak.

Hozzávalók fejenként:
1 kisebb bio citrom
kevés olívaolaj
egész csirkecomb (most bőre nélkül)
só és frissen őrölt bors
1 marék magozott zöld olajbogyó (citrommal töltött olajbogyót használtam)
1 teáskanál kapribogyó
1 / 2 dl fehér bor
1 kis kocka vaj
friss petrezselyem, a tálaláshoz

A kezeletlen, vagy nagyon alaposan megmosott citromot felszeletelem, a szeletek mindkét oldalát bespriccelem olívaolajjal, enyhén sózom és egy akkora serpenyőben, amiben majd a csirkecombok is kényelmesen elférnek addig sütöm, amíg a citrom külseje picit karamellizálódik, akkor kiveszem és félreteszem.
A csirkecombo(ka)t elvágom az izületnél, fűszerezem őrölt borssal és ugyanabban a serpenyőben amiben a citrom sült, kevés olívaolaj hozzáadásával mindkét oldalát aranybarna sütöm. Hozzáadom a bort (vagy száraz sherryt), lefedem és puhára párolom, majd megszórom az olajbogyóval és kapribogyóval, beledobom a vajat, visszateszem a citrom szeleteket, keverek egyet rajta, lefedem és még pár percig hagyom, hogy összeérjenek az ízek. Friss petrezselyemmel megszórva tálalom. Sült sárgarépa volt a körete.

Ötlet: Bon Appetit magazin