2010. május 21.

Sült sárgarépa salottával és gremolata-val


Még mindig viharos a szél, de már hétágra süt a nap, legalábbis Balatonfüreden. Remélem hétvégére a szél is elül, mert holnap Kiskőrösön fúvószenekar fesztivál (Picilány is fellép), vasárnap Pécsre megyünk, a Borlovagrendek Világtalálkozójának egyik legjobb Magyarországi helyszínére, jó program ígérkezik, alig várom!

A napsütésre való tekintettel íme egy vidám, könnyű pénteki fogás, hús nélkül. Igaz, grillezett hús mellé is jó lenne, köretnek.

A zsenge, új sárgarépát (megbízható helyről, mert nem műtrágyát akarunk enni) jól megmosom (nem hámozom, mert szükségtelen), levágom a zöldjét, hosszában elfelezem és sütőtálba sorakoztatom. Dobok mellé jó pár fej tisztított salottát, vagy újhagymát, esetleg 1-2 fej vízszintesen elfelezett, pucolatlan fokhagymát, az egészet meglocsolom olívaolajjal, sózom, borsozom és betolom a 200 fokos sütőbe, 35-40 percre. Akkor jó, ha a külseje már kezd karamellizálódni, nem baj, ha nem vajpuha még a zöldség.

Az olaszok kedvelt zöldfűszer-mártásával, gremolata-val tálalom, mely klasszikusan egy jó nagy csokor petrezselyem zöldjéből, pár gerezd fokhagymából, frissen facsart citromléből, só, bors és olívaolajból készül, turmixgépbe (gorombára) aprítva. Jó párosítás a sült zöldségek és grillezett húsok mellé.

3 megjegyzés:

Moha írta...

Hát itt nálunk még nem süt hétágra, de helyette küldted ezt a répanapot! Nagyon jól néz ki!

Kovács Micike írta...

Gremolatat itt is nagyon szeretjük, halhoz is.
Jóképű ez a recept (ez ám a képzavar)
Jöttök Pécsre? Juhúúúúúúú!!!! :)
Jó mulatást és szép időt kívánok!

Gabojsza írta...

Köszönöm! A jó időben mi is bízunk, a jó mulatás garantált:-)