2010. május 29.

Május 29. a tej világnapja

kép innen

Ma van a tej világnapja. Mi igazi, boldog tehéntől való, falusi házi tejet iszunk és örömmel tölt el, hogy ha nem lenne saját tejesünk, akkor a szombati piacon, Kiskőrösön is megvehetnénk a tejes autóból, melyen virít a piros TEJESEMBER felirat.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete a Termelői tej adatbázissal kíván segítséget nyújtani azoknak, akik támogatni szeretnék a hazai termelőket, a kisüzemi gazdálkodást azzal, hogy közvetlenül a termelőtől vesznek tejet illetve tejterméket.
Az adatbázisban azokat a budapesti és vidéki árusító helyeket gyűjtötték össze, ahol a fogyasztóknak lehetőségük van automatából vagy kocsiból kínált tejterméket vásárolni.A kimérős tejet illetve a kisüzemben előállított tejtermékeket többnyire maguk az előállítók értékesítik, így vásárlásunkkal közvetlenül a termelőt támogatjuk. Ezzel elejét vehetjük annak, hogy a termelő kénytelen legyen nyomott áron értékesíteni termékét a nagyüzemi feldolgozóknak, szupermarketeknek.
Mivel ezekre a helyekre saját magunk is vihetünk újratölthető palackot, üveget, így csökkenthetjük a csomagolás okozta környezetterhelést. A termelői tejet többnyire a gazdasághoz közel eső településeken értékesítik, így elkerülhető, hogy a termék – a nagyüzemi vagy importáruval ellentétben – akár több száz kilométert utazzon, jelentősen szennyezve a környezetet.

A termelőtől vásárolt tejjel ellentétben az alapanyag további feldolgozások során esik át. A boltban kapható tejek dobozán olyan kifejezések olvashatóak, mint 'pasztőrözött', 'friss', 'ultrapasztőrözött' vagy 'tartós'. Kevesen tudjuk azonban, mit takarnak pontosan ezek a fogalmak. Vajon ténylegesen friss-e a boltban kapható friss tej? Egyáltalán, mi történik a tejjel, mielőtt a boltokba kerülne?
 
Nyers tej: nyers tej a kezeletlen tej megnevezése. A nyers tejben azonban előfordulhatnak olyan mikroorganizmusok, amelyek között kórokozókat is találhatunk. Ezért a nyers tejet felforralva kell fogyasztani.
 
Házi tej: nyers, kezeletlen tej, amelyet közvetlenül a termelőtől lehet beszerezni.
 
Friss tej: a friss tej kifejezés tulajdonképpen csak a nyers tejet illetné meg. Az tej, amelyet a boltban, különböző feldolgozások után kapunk, már korántsem „friss" tej. Ez az elnevezés tulajdonképpen csak a tőgymeleg tejet jelenthetné, frissnek már a hűtés után sem nem nevezhető a tej.
 
Pasztőrözött tej: a pasztőrözést eredetileg azért vezették be, mert a tehenek között megjelent TBC az emberi számára is veszélyt jelentett. A pasztőrözés során a tejet 38 másodpercig 76 fokon hőkezelik, majd lehűtik. A pasztőrözés funkciója, hogy a tejben a nem kívánatos mikroorganizmusok, baktériumok számát lecsökkentse, és ez által tartósítsa a tejet. Ez a fajta, viszonylag kíméletes hőkezelés Pasteur erre vonatkozó kutatása miatt kapta a pasztőrözés nevet.

Homogénezett tej: a homogénezés a tej zsírtartalmának, tulajdonságainak egységesítését jeleni. Voltaképpen a tejben lévő zsírgolyócskák méretét csökkentik, úgy, hogy a tejet nagy nyomás alatt egy fémlapon átnyomják. Funkciója, hogy ne képződjön például tejszín a felhevítés során, hogy a tejben lévő anyagokat könnyebben emészthetővé tegyék.
 
Ultrapasztőrözött tej: közvetlen ultrapasztőrözést jelent, amely a tej csíramentesítését, tartósítását szolgálja. A közvetlen ultrapasztőrözés során a nyers tejbe forró vízgőzt juttatnak, így állítják elő a tartós tejet.  

UHT avagy Ultrapasztőrözött-homogénezett tej: közvetett ultrapasztőrözést jelent, amelynek során a tejet 30 másodpercre 140 fokra hevítik, majd lehűtik. A tejet hőkezelés után homogénezik is. 

Igyunk inkább házi tejet, olcsóbb és egészségesebb!

5 megjegyzés:

Marcsi írta...

Nem tudtam, hogy ma van a tej vilagnapja... nem is tudtam, hogy a tejnek is van vilagnapja, hehe :)
Ma dupla adag tejet iszok :)
Csak egy icipici hozzaadas, ha nem haragszol: az UHT Ultra High Temperature-t jelent, es csak 1-3 masodpercig tart 135-137 Celsius fokon.

Megyek, iszok egy poharral (nekem nincs nyers tejem, itt nagyon bonyolult beszerezni, meg kell rendelni, utazni kell erte 30-40 km-t... stb. )

"saját levében" írta...

Na szép! Ezen a napon megint nem sikerült felverem a tejszínt, pedig állítólag házi volt.

Réka írta...

Boldog vagyok, hogy kiköltöztünk Budapestről és így lehetőségünk nyílt házi tejet fogyasztani minden nap. Most már a dobozos tartós tejet évente 1-2 alkalommal kóstolom meg, mint valami különös italt, mert ízében semmi köze az igazi tejhez. Szegény fővárosiak :)

Mókus írta...

LÁJK!!
Én ugyan tejérzékeny vagyok, de nem annyira súlyosan, hogy a tejfölt, joghurtot, túrót, sajtot ne tudjam megenni. És amióta van a kollégiumban-a besorolás szerint- házitej automata (amiből igaz néha csak túrónak való tej jön), ráharaptam, mint sajt, panír, túró, aludttej, kefir, és nagyon jó, hogy más is promotálja az igazi ételeket, mert igazi ételt, sajnos, nagyon kevesen esznek már. és ha nem a lustaság vagy a pénz az oka ennek, akkor a műveletlenség. Sok feljett oszágban van food education nevű tantárgy. Talán ott nem napi két almával fogyókúráznak a fitnesszcsirkék.
éljen a házi, az igazi, a boldogtej, és a tájékozottság.

Mókus írta...

helyessbítek, műveletlenség alatt városiságot értek, hogy dédnagyanyánk látott utoljára tehenet talán...nem bunkó akartam lenni tényleg:) bocsi:)