2010. június 3.

Zöldséges rizottó torta


Eltűntem egy kicsit az utóbbi időben, sűrű volt a program: jártam Pécsen és Villányban, a Borlovagrendek Világtalálkozójának két programján, az Essencia főzőiskola 3 séf kurzus „Falatnyi univerzumok” estjén, voltam egy 400 fős, „falusi” lakodalomban és könnyebb vagyok pár kilóval egy gyomorrontásnak köszönhetően – nem kívánom senkinek, hogy ilyen áron örüljön, ha mérlegre áll.

Lassan a végéhez közeledik a lakásfelújításunk és remélem 1-2 héten belül ismét birtokba vehetem a konyhám (már nagyon hiányzik) és életünk végre visszaáll a régi (boldogságos) kerékvágásba, de új környezetben.

Az alábbi étel 2 in 1 fogás a toplistámon, ötvözi a zöldségtorta és rizottó imádatom.

Hozzávalók egy 28 cm-es tortaformához:
200 g rizottó rizs
5 dkg vaj és löttyintésnyi olívaolaj
3 szál újhagyma, zöldjével együtt
1 dl fehérbor
6-8 síp zöld spárga
1 marék zöldborsó
1 csokor apró, zsenge, új sárgarépa
1 csomag (125 g) mini mozzarella
kis darab házi füstölt kolbász
1 liter alaplé (most húsleves)
1 csokor medvehagyma (fagyasztott) és petrezselyemlevél, aprítva
frissen reszelt parmezán sajt
só és frissen őrölt bors

Az újhagymát, sárgarépát és a spárgát felaprítom, az alaplevet felmelegítem és forráspont közelében tartom. Az olívaolaj-vaj keveréken megfonnyasztom a hagymát, hozzáadom a sárgarépát, 1-2 perc múlva a rizst, néhány percig pirítom, hogy a zsiradék minden rizsszemet körülöleljen, majd felöntöm a borral, sózom, borsozom, és nagy lángon, folyamatosan kevergetve, adok hozzá egy merőkanálnyi alaplevet és kevergetem, míg a rizs azt magába nem szívja. Ekkor újabb merőkanálnyi alaplevet öntök a készülő rizsre, megint kevergetem és az alaplét merőkanalanként hozzáadva, állandóan kevergetve addig főzöm, amíg a rizs megpuhul, de a belseje-közepe roppanós marad, most talán egy fokkal roppanósabb, mintha sima rizottót készítenék. Az utolsó pár percben hozzáadom a spárgát és a zöldborsót és az egészet szottyosabbra hagyom, mintha azonnal fogyasztanánk. Leveszem a tűzről, hozzáadom az apró kockákra vágott kolbászt, a mini mozzarella golyókat, a reszelt parmezánt, az aprított medvehagymát, az egészet összekeverem, kivajazott tortaformába simítom és 15-20 percre 160 fokos sütőbe tolom. Ha szépen megsült, kiemelem a tortaformából, megszórom aprított zöldpetrezselyemmel, majd szeletelve tálalom.