2010. június 10.

Aszaltparadicsomos reteklevél pesto


A Kiskőrösi piacon van egy megbízható retek árus, tőle veszek minden héten 2-3 csomó harsogó, ropogós, piros retket amit megeszünk frissen, sülve, vagy pácolva. Minden alkalommal megkérem, hogy az asztal alatti ládájából töltse meg a szatyrom reteklevéllel, abból, amit a többi vásárló nem kívánt hazacipelni.
Imádjuk a reteklevél krémlevest, de a levelekből kiváló pesto is készíthető.

Hozzávalók:
két csomó retek levele (megbízható helyről, vegyszermentes legyen)
fél marék aszalt paradicsom
3-4 ek darált mandula és/vagy dió
3-4 ek frissen reszelt parmezán
2 gerezd fokhagyma
só, frissen őrölt bors
1-1,5 dl olívaolaj

A diót és/vagy mandulát száraz serpenyőben darálás előtt megpirítom (nem a pesto tiszteletére daráltam le, hanem sütemény készítéséből maradt).
A hozzávalókat konyhai robotgépbe teszem és pesto állagúra aprítom.
Használom tésztára, szendvicsbe. Tiszta befőttesüvegben pár napig eláll a hűtőben.

3 megjegyzés:

Felhőlány írta...

Ez valami isteni!:) A paradicsom kivételével én is szinte ugyanígy készítettem és még kenyérre kenve is ettem... :))

Notburga írta...

Ez a pesto mindenképpen kipróbálásra való ;-))

megsem írta...

a pesto dicserete...:

imadjuk a pestot, mert rendkivul sokoldalu a felhasznalasa, es szinte mindenbol el lehet kesziteni... (spenot, petrezselyem, bazsalikom, reteklevel - hehe:) stb.).
Szeretem, mert igazan egeszseges, meg a gyerekeim is hihetetlen mennyiseget esznek belole (a zoldsegevesi-mutatojuk jelentosen emelkedik ezaltal).

Adom is nekik szendvicsbe alapkremkent hasznalva, esszuk piritossal, parmezannal megszorva, valamint isteni pennet keszitek vele, sok ujhagymat, frissen szeletelt paprikat es paradicsomot felhasznalva...

nem utolsosorban imadjuk azert, mert legalabb tudjuk mi van benne, es nem dusitjuk semmifele adelekanyaggal... igy legalabb megvan a feelingje annak, hogy egeszsegesen etkezunk...

koszi a posztot... :)