2010. június 13.

Spanyol hetek

Idén, június 10 és 23 között, hatodik alkalommal rendeznek Spanyol Heteket a Cora áruházakban, ahol már hagyomány, hogy a nemzetközi hetek keretében mi, vásárlók egy adott ország egy-egy régiójának termékeit kóstolhatjuk meg. A már ismert műemlékekben gazdag, kellemes klímájú Andalúzia mellett most 2 új régió mutatkozik be, a Spanyolország északi részén fekvő, nagy múltú Asturias és az Ibériai-félsziget délkeleti részén elhelyezkedő Murcia. A három régió több mint 50 vállalata többszáz féle termékét kínálják. Kulináris kalandozás, az élvezetek tárháza most (is) ellátogatni egy Cora hipermarketbe.

Andalúziából az extra szűz olívaolajok mellett különleges húskészítmények érkeztek: az andalúz ibérsertésből készült hústermékek minőségét, ízvilágát az állatok tartása határozza meg. A legmagasabb kategóriájú ibér hústermékeket szabadtartásban, makkon nevelt állatok húsából állítják elő, a pata negra sonka méltán világhírű.


A Granadában készült sonkának egyedi zamata van. Érlelése utolsó hónapjai a környék természetes levegőjén történik, a különleges granadai klíma hatására itt fejlődik ki a sonka inkább édes mint sós, zamatos íze. Figyelmet érdemel a sok különleges, természetes alapanyagokból, tartósítószer és színező anyag nélkül készült lekvár (mint a csokis narancs, vagy zöld füge lekvár). A mézek között avokadó és rozmaring méz is található.
Murciából bio rizs, zabital és szója alapú desszertek érkeztek. Itt készülnek a citrommal, naranccsal, garnélarákkal, sonkával töltött, különleges olajbogyók is.
Asturias fával füstölt tehén- és juhtejből készült sajtjaiból haza is hoztam. 


A Proaza kolbászok megkérdőjelezhetetlen példái a tartomány sertés iparának. Előállításuk farmokon, szabadon nevelkedett állatokból történik, füstölésükhöz tölgyfát használnak. Innen származik a hosszan érlelt marhabélszín, és a tölgyfahordóban érlelt vörösbor is (mindkettőből jött velem kóstoló).


Nekem a legkülönlegesebb az asturiai tengeri sün kaviár volt, Életem Párja áradozik a murciai mandulás fügekenyérről.


Nagyjából 40 nap és megölelhetem „spanyol” Nagylányomat!

Innen bővebb információ és receptek tölthetők le. 

Nincsenek megjegyzések: