2010. június 13.

Spanyol hetek

Idén, június 10 és 23 között, hatodik alkalommal rendeznek Spanyol Heteket a Cora áruházakban, ahol már hagyomány, hogy a nemzetközi hetek keretében mi, vásárlók egy adott ország egy-egy régiójának termékeit kóstolhatjuk meg. A már ismert műemlékekben gazdag, kellemes klímájú Andalúzia mellett most 2 új régió mutatkozik be, a Spanyolország északi részén fekvő, nagy múltú Asturias és az Ibériai-félsziget délkeleti részén elhelyezkedő Murcia. A három régió több mint 50 vállalata több száz féle termékét kínálják. Kulináris kalandozás, az élvezetek tárháza most (is) ellátogatni egy Cora hipermarketbe.

Andalúziából az extra szűz olívaolajok mellett különleges húskészítmények érkeztek: az andalúz ibér sertésből készült hústermékek minőségét, ízvilágát az állatok tartása határozza meg. A legmagasabb kategóriájú ibér hústermékeket szabad tartásban, makkon nevelt állatok húsából állítják elő, a pata negra sonka méltán világhírű.


A Granadában készült sonkának egyedi zamata van. Érlelése utolsó hónapjai a környék természetes levegőjén történik, a különleges granadai klíma hatására itt fejlődik ki a sonka inkább édes mint sós, zamatos íze. Figyelmet érdemel a sok különleges, természetes alapanyagokból, tartósítószer és színező anyag nélkül készült lekvár (mint a csokis narancs, vagy zöld füge lekvár). A mézek között avokádó és rozmaring méz is található.
Murciából bio rizs, zabital és szója alapú desszertek érkeztek. Itt készülnek a citrommal, naranccsal, garnélarákkal, sonkával töltött, különleges olajbogyók is.
Asturias fával füstölt tehén- és juhtejből készült sajtjaiból haza is hoztam. 


A Proaza kolbászok megkérdőjelezhetetlen példái a tartomány sertés iparának. Előállításuk farmokon, szabadon nevelkedett állatokból történik, füstölésükhöz tölgyfát használnak. Innen származik a hosszan érlelt marhabélszín, és a tölgyfahordóban érlelt vörösbor is (mindkettőből jött velem kóstoló).


Nekem a legkülönlegesebb az asturiai tengeri sün kaviár volt, ÉP áradozik a murciai mandulás fügekenyérről.


Nagyjából 40 nap és megölelhetem „spanyol” Nagylányomat!