2010. május 5.

Kucsmagomba mártás zöldspárgával


Kucsmagomba, spárga, medvehagyma. Az igazi tavaszt jelentő zöldségek! Sajnos rövid ideig élvezhetjük a belőlük készült finomságokat, aztán várakozhatunk és vágyakozhatunk egy évig, hogy újra ehessük. Az utóbbi időben ezekből az alapanyagokból készült az étel mifelénk, időnként kis turbolyával kiegészítve.

Az alábbi kucsmagomba mártás nem egy bonyolult darab, ám annál finomabb. Ettük zöld spárgával és grillezett csirkemell filével is, mindkettő isteni finom volt. Olyan ösztönös „összedobom” mártás volt, közben beszélgettünk, Picilány épp a gördeszkás kalandjait ecsetelte.

Hozzávalók:
pár kucsmagomba
2-3 szál újhagyma
1 csokor medvehagyma
zsenge zöld spárga
diónyi vaj
2 ek
2 dl tejszín
só, frissen őrölt bors

A konyhakész zöldségeket felaprítom: az újhagymát és 2-3 síp zöld spárgát centis darabokra szeletelem, a kucsmagombát csíkokra vágom. A vaj-olívaolaj keverékén megdinsztelem az újhagymát, rádobom a szeletelt kucsmagombát és spárgát, sózom, borsozom, összefőzöm, de nem hosszú ideig, mert nem pép a végcél. Hozzáöntöm a tejszínt, hagyom kicsit besűrűsödni, a végén beleforgatom az aprított medvehagymát és addig hagyom a mártást a tűzön, míg a medvehagyma összeesik. Párolt zöld spárgával, vagy sült (grillezett) hússal tálalom.