2010. szeptember 16.

Fokhagymával és mazsolával töltött, konfitált cseresznyepaprika


Malackaraj Anna zseniális tapas-a adta az ötletet. Egyetlen bibi, hogy nem találtam itthon diót…Bosszantó, mert a napokban akárhányszor Édesanyámék háza elé kanyarodok, mindig jó pár darab Kati néni diófájáról lepotyogott diót taposok el a kocsifelhajtón.
Szóval nem volt itthon dió, késő volt már ahhoz, hogy kimenjek szedni, így dió helyett mazsolával készült, a fűszerezését sem bonyolítottam túl, érvényesüljön csak a tiszta, csípős íz!

Hozzávalók:
cseresznyepaprika és mini méretű almapaprika
paprikánként egy-két gerezd fokhagyma
paprikánként pár szem mazsola
olívaolajából annyi, hogy az edénybe sorakoztatott töltött paprikákat épp ellepje
só és frissen őrölt bors

Gumikesztyűt húzok, majd a paprikákat ÉP szuperéles bicskájával kicsumázom és kikapirgálom a magokat. Mindegyikbe teszek (paprika és fokhagymagerezd mérettől függően) egy-két gerezd fokhagymát, az üres részeket kitömködöm mazsolával és a megtöltött paprikákat szorosan egymás mellé rakom egy lábos aljába. Sózom, borsozom és felöntöm annyi olívaolajjal, hogy épp ellepje.
Lefedve, egészen alacsony lángon másfél-két órát gyöngyöztetem, közben minden vajpuha lesz, a paprika és a fokhagyma enyhén karamellizálódik. Forrón, sterilizált üvegekbe töltöm, rácsavarom a tetőt, majd száraz dunsztban (pld. egy kosárban, plédek között) tartom másnapig.
A végeredmény valóban tökös kis előétel, van egy-két barátunk, aki „falja” a csípőset, élvezni fogják!