2010. szeptember 23.

Vaníliás szőlőzselé


Kaptunk egy szatyor biotermesztésű Bianka szőlőt, nem nagyon fogyott, leszemezgettem és szőlőzselét főztem belőle. Nagyon jó lett, meg fogom ismételni Othello szőlővel is.

Hozzávalók:
1,5 kg szőlőszem
fél kg dr5ker 2:1 befőzőcukor
1 citrom leve és reszelt héja
1 vaníliarúd

Egy rozsdamentes edénybe összekevertem a szőlőszemeket a citromlével, citromhéjjal, befőzőcukorral és feltettem főni. Kb 20 perc főzés után egy szitán átpasszíroztam, így megszabadultam a szőlő héjától és magvaitól. Visszatettem főni egy kettéhasított vaníliarúddal és lassan, pöszörögve forraltam még kb 1 órát. Egy kistányéron dermedési próbát végeztem, mivel szépen megdermedt, azonnal sterilizált üvegekbe töltöttem, rácsavartam a tetőt, fejtetőre állítottam pár percre és száraz dunsztban (egy kosárban, plédek között) tartottam másnapig.

Legközelebb az összes hozzávalót csak passzírozás után adom hozzá.

7 megjegyzés:

Zsiri írta...

Én is főztem már vegyes sötét szőlőből, nagyon finom lett :)

Bianka írta...

Még sosem ettem, biztos nagyon finom lehet

Notburga írta...

Nem hangzik rosszul, jegyzetelve lett... :-))

Dia írta...

Nagyon nagy ötlet! Biztos nagyon jó!

chriesi írta...

Ha kapok valami jó szőlőt akkor ezt mindenképpen megcsinálnom! Istenien néz ki.

Ízlésszindróma írta...

Próbálkoztam már Othello-val az isteni lett tavaly, de ez a fehér szőlős változat is nagyon felizgat:))

Marmalade írta...

Hát itt ragadtam mi tagadás! Ezt sem fogom kihagyni! Ez is zseniálisnak tűnik!