2010. augusztus 29.

Első Nemzeti Gulyás Nap

Az első Nemzeti Gulyás Napon, ami egybeesett a falunappal, húsz bográcsban készült a gulyás és pörkölt tegnap Kaskantyún. Az időjárás nem kényeztetett el minket, kisebb – nagyobb megszakításokkal egész nap esett az eső, de az utóbbi három évben ehhez már hozzászokhattunk a falunapi vacsoránál.

A szűkebb körű ebédre három bogrács pincepörkölt,


egy birka és egy őzgulyás készült,


a vacsorához már tizenöt bográcsban rotyogtak a finomságok, volt szürkemarha lábszár, kecske és kakaspörkölt,


ez utóbbi pár kiló kakastökével megspékelve,


birka és pacal, chilis bab és alföldi gulyás.


A főzők között verseny is zajlott, a zsűri elnöke (aki baráti meghívásra érkezett a faluba) Vujity Tvrtko hirdette ki a győzteseket, miután végigkóstolta a kinálatot.


A képen az első helyet elnyert kecskepörköltet kóstolják éppen. Eddigi életem legjobb pörköltje:-)

Jómagam izgalmas napon vagyon túl, 14 kg lisztből sütöttem kenyeret kemencében,


a végeredmény mennyei, ropogós, vastag héjú, ciabatta-szerű lyukacsos textúrájú kenyerek. Ebben a kemencében készültek:


Elfogyott mind, az utolsó morzsáig és annyi elismerést kaptam, hogy kitart egy ideig…
A legaranyosabb egy jó ötvenes úriember volt, aki könnyes szemmel mesélte, hogy ilyen kenyeret a nagymamája sütött kemencében, azóta sem evett hasonlót. Magam is meghatódtam.

Jövőre, veletek, újra!
(bár tudom, hogy nem várunk addig sem a bográcsozással, sem a kemencés kenyérsütéssel!)