2010. augusztus 29.

Első Nemzeti Gulyás Nap

Az első Nemzeti Gulyás Napon, ami egybeesett a falunappal, húsz bográcsban készült a gulyás és pörkölt tegnap Kaskantyún. Az időjárás nem kényeztetett el minket, kisebb – nagyobb megszakításokkal egész nap esett az eső, de az utóbbi három évben ehhez már hozzászokhattunk a falunapi vacsoránál.

A szűkebb körű ebédre három bogrács pincepörkölt,


egy birka és egy őzgulyás készült,


a vacsorához már tizenöt bográcsban rotyogtak a finomságok, volt szürkemarha lábszár, kecske és kakaspörkölt,


ez utóbbi pár kiló kakastökével megspékelve,


birka és pacal, chilis bab és alföldi gulyás.


A főzők között verseny is zajlott, a zsűri elnöke (aki baráti meghívásra érkezett a faluba) Vujity Tvrtko hirdette ki a győzteseket, miután végigkóstolta a kinálatot.


A képen az első helyet elnyert kecskepörköltet kóstolják éppen. Eddigi életem legjobb pörköltje:-)

Jómagam izgalmas napon vagyon túl, 14 kg lisztből sütöttem kenyeret kemencében,


a végeredmény mennyei, ropogós, vastag héjú, ciabatta-szerű lyukacsos textúrájú kenyerek. Ebben a kemencében készültek:


Elfogyott mind, az utolsó morzsáig és annyi elismerést kaptam, hogy kitart egy ideig…
A legaranyosabb egy jó ötvenes úriember volt, aki könnyes szemmel mesélte, hogy ilyen kenyeret a nagymamája sütött kemencében, azóta sem evett hasonlót. Magam is meghatódtam.

Jövőre, veletek, újra!
(bár tudom, hogy nem várunk addig sem a bográcsozással, sem a kemencés kenyérsütéssel!)

13 megjegyzés:

gondaanyu írta...

Gratulálok és örülök :) Gyönyörű a kemence, itt nálunk is lesz egy tájház, oda is tervbe van a kemence.

Egyszer nálunk is süthetnénk...

Gabojsza írta...

Gondaanyu, örömmel, bármikor!
Köszönöm a sok jótanácsot és segítséget!:-)
(a kemence nemcsak szép, jónak is bizonyult. Annyira ízlett a tulajának is a kenyér, hogy azt mondta, ezentúl bármikor befűti, ha kenyeret akarok sütni)

Judit írta...

Gratulálok,kár,hogy nem kóstolhattuk mi is!
A pörkölt és a kenyerek nagyon jól néznek ki!

Alíz, Erdélyből írta...

Gratulálok! Nagyon szépek lettek a kenyerek! Másrészt szivesen lettem volna Tvrutko helyében, hogy végigkóstolhassam a sok finomságot. :)))

Gabojsza írta...

Köszönöm:-)
A kenyérért még Maros Gábor is körbepuszilt:-)

Bianka írta...

Gratulálok!
Csodás nap lehetett

GasztroRéka írta...

:) jó dolga van a helyieknek! A rossz időt is feledteti ennyi finomság!

Ottis írta...

Gratulálok Gabojsza!

Moha írta...

Gratulálok, ez derék munka volt! Irigykedem egy picit a kemencéért, egyszer szívesen sütnék ilyenben én is.

4gyerek írta...

gratu!
kakaspöriért irígy. honnan lőjjek itt ehhez alkatrészeket?
mennyiben más kemencében sütni a kenyeret mint mezei villanyos sütőben? eccer írhatnál erről is egy eszmefuttatást.
van anyáméknak is falun kemence, eddig csak a gondolattal játszadozom.

Gabojsza írta...

Lányok, köszönöm:-)
Éva, én kakasalkatrészért is ott kopogtatnék, falun:-) Ha van kemence, ne gondolkozz, be kell fűtetni és használni! Biztosan találsz olyat, aki még emlékszik, mit, hogyan kell a kemencében:-)
Életem Párja Erdélybe készül megtanulni a kemencerakás mesterségét, mert a sajátunkat ő szeretné építeni. Addig marad a kölcsönkemenecébe sütés.

Névtelen írta...

Én ismerek valakit, aki két hete épített a lányáéknak egy szuperszónikus kemencét:)

gondaanyu írta...

Bocsánat, sietett a gépem, én voltam: gondaanyu