2010. augusztus 22.

Tejszínes mángold csicseriborsóval


A mángold ültetvényünk még mindig ontja a finom „termést”, igyekszem továbbra is beépíteni az étrendünkbe. Nem, nem eszünk mindennap mángoldot, bár én annyira szeretem, hogy azt is el tudnám viselni. Az alábbi fogás sült tarja körete volt, de önálló fogásként is bátran tálalnám, mert selymesen simul össze benne a vajpuha, picit karamellizált édes hagyma, az ízes mángold és a tejszín. A csicseriborsó igazán laktató, és vele együtt a hagymás-tejszínes mángold akár hús nélkül is megállja a helyét.

Hozzávalók:
2 ek olívaolaj
1 nagy fej édes hagyma
1 csokor friss mángold levél
1 csicseriborsó konzerv
2 dl 30%-os tejszín
só, frissen őrölt bors
ízlés szerint fokhagyma és őrölt koriander

Egy serpenyőben felmelegítem az olívaolajat, hozzáadom a félkarikára aprított hagymát, megsózom és üvegesre párolom, majd hagyom kicsit karamellizálódni. Rádobom a jól megmosott, csíkokra vágott mángold leveleket, összeforgatom a hagymával, majd ha összeestek a hőtől, ráöntöm a tejszínt, tekerek rá borsot, reszelek bele fokhagymát és ízesítem korianderrel. Beleforgatom a leszűrt, leöblített csicseriborsó konzervet és hagyom, hogy pár perc alatt összeérjenek az ízek és a tejszínes mártás kicsit besűrűsödjön. Önálló fogásként tálalva reszelnék rá parmezánt, vagy pecorino sajtot.