2010. augusztus 22.

Tejszínes mángold csicseriborsóval


A mángold ültetvényünk még mindig ontja a finom „termést”, igyekszem továbbra is beépíteni az étrendünkbe. Nem, nem eszünk mindennap mángoldot, bár én annyira szeretem, hogy azt is el tudnám viselni. Az alábbi fogás sült tarja körete volt, de önálló fogásként is bátran tálalnám, mert selymesen simul össze benne a vajpuha, picit karamellizált édes hagyma, az ízes mángold és a tejszín. A csicseriborsó igazán laktató, és vele együtt a hagymás-tejszínes mángold akár hús nélkül is megállja a helyét.

Hozzávalók:
2 ek olívaolaj
1 nagy fej édes hagyma
1 csokor friss mángoldlevél
1 csicseriborsó konzerv
2 dl 30%-os tejszín
só, frissen őrölt bors
ízlés szerint fokhagyma és őrölt koriander

Egy serpenyőben felmelegítem az olívaolajat, hozzáadom a félkarikára aprított hagymát, megsózom és üvegesre párolom, majd hagyom kicsit karamellizálódni. Rádobom a jól megmosott, csíkokra vágott mángold leveleket, összeforgatom a hagymával, majd ha összeestek a hőtől, ráöntöm a tejszínt, tekerek rá borsot, reszelek bele fokhagymát és ízesítem korianderrel. Beleforgatom a leszűrt, leöblített csicseriborsó konzervet és hagyom, hogy pár perc alatt összeérjenek az ízek és a tejszínes mártás kicsit besűrűsödjön. Önálló fogásként tálalva reszelnék rá parmezánt, vagy pecorino sajtot.

6 megjegyzés:

"saját levében" írta...

És soha nem főzöd kicsit forró vízben mielőtt felhasználod? Úgy mint a spenótot? Úgy tudom, bizonyos káros anyagok kifőnek belőle olyankor.

Gabojsza írta...

Azt nem tudtam, hogy lenne káros anyag a mángoldban, vagy a spenótban...spenótot nemegyszer eszünk nyersen is, salátába. És nem, soha nem főzöm forró vízben felhasználás előtt.

"saját levében" írta...

Nitrát, meg még valami. Majd utánanézek.

trinity írta...

Én úgy tudom, hogy akkor keletkezik nitrát a normálisan is jelenlévő nitritekből, mikor az elkészített spenót/mangold nem aznap kerül elfogyasztásra. Ezért nem ajánlják kisgyerekeknél főképp, hogy másnap is kapjanak a félretett spenót főzelékből. Rájuk különösen veszélyes.
A hőkezelésnek azonban tudtommal semmi köze nincs a nitrátképződés megakadályozásához sajnos.

A csicserit is szeretem, a mangoldot is, a fűszerezés is nagyon bejön-szóval tetszik a recept határozottan!!!

nyarikonyha írta...

úgy látom mángold ügyben jó helyen járok. Fél kiló van a hűtőmben, méghozzá isteni zsenge. Holnap hozzálátok. hmm.. csicserit is imádom

Klára Kurtán írta...

Ez mennyire jó, hogy 6 évvel később bukkanok a receptedre. De nagyon jó.:)