2010. augusztus 3.

Fetás mángold lepény


A szokásos Zágrábi utunkról minden hónapban hozunk egy fémdoboznyi sós lében eltett sajtot, a fetától kevésbé krémes, de nagyon finom és jól szeletelhető, azaz a fele nem kenődik szét a késen. Rászoktunk teljesen, egy hónap alatt el is szokott fogyni a 4 guriga, ami a dobozban van. Az igazság az, hogy telemea-t szívesebben ennénk, de Zágrábba gyakrabban megyünk, mint Temesvárra…
Szóval a sajt: fogy magában (paradicsommal), szendvicsbe, salátába, sütöm lepénybe, most épp mángolddal (nem röhög! Nem, nincs még senkinek a családban mángold mérgezése).

Hozzávalók:
1 nagy csokor mángold levél
1 csokor friss fűszernövény (pld. petrezselyem, kapor és/vagy menta)
2 fej hagyma
10 dkg feta (vagy egyéb, sós lében eltett sajt)
1-2 tojás
só és bors ízlés szerint
2-3 ek liszt (teljes kiőrlésű lisztből is lehetett volna, de én egyszerűen kifelejtettem)
2 evőkanál olívaolaj

Egy serpenyőben felmelegítem az olívaolajat, hozzáadom az aprított hagymát, megsózom és üvegesre párolom. Rádobom a jól megmosott, csíkokra vágott mángold leveleket, majd ha összeestek a hőtől, eloltom alatta a tüzet és hagyom hűlni, addig felverem a tojás(oka)t, felaprítom a zöldfűszereket, felkockázom apróra a sajtot, majd az egészet összekeverem a hagymás mángolddal, kivajazott sütőtálba simítom és 180 fokos sütőben 30-40 perc alatt szép pirosra sütöm. Langyosan, kockákra vágva tálalom. Tavasszal spenóttal is finom lenne.
Egy kocka megérte a másnapot, hidegen még  jobb! Úti elemózsiának is el tudom képzelni.

12 megjegyzés:

Bianka írta...

Igazán gusztán néz ki

Dia írta...

Jónak tűnik.. ;-)

Mamma írta...

Idén még nem vettem mángoldot, de annyira megfertőztél vele, hogy megyek is venni:))

csíki sándor írta...

Mángolddal eddig nem próbálkoztam, illetve csak egyszer, de akkor nem voltam elégedett az eredménnyel. (Nem a mangold tehetett róla.) Ez viszont igazán étvágygerjesztő. :)

Névtelen írta...

Gabojsza, hány kilós ez a sajtos doboz? Ill. mi a neve? Arrafelé megyünk, és sok-sok görögsalátát szeretnék készíteni a két hét alatt... Mónika

Gabojsza írta...

Mónika, a Lidl-ben szoktuk venni, másfél kilós, kb 2800 ft-ba kerül és SOFRA a terméknév. Remélem ízleni fog, mi nagyon szeretjük.

Névtelen írta...

Nagyon éhes vagyok és mazohista módon itt nézelődök + nagyon rákattantam erre a lepényre. Ugyan se mangold, se feta, de talán friss spenótból és kecskesajtból megállja a helyét a lepény.

LepkePillangó

Névtelen írta...

Gabojsza!
Köszönöm a választ. Egyébként a mángold nekem is kedvencem, a zsebkendőnyi kertemben a rozmaring és a csombor mellett van kis mángold is, dalmát köretet ( blitvát) tervezek belőle. A rozmaring csak arra van már évek óta, ha beleszagolok, mindig felidézem a horvátországi nyaralásainkat. Érdekes, a Fekete tenger soha nem fogott meg ennyire. Bezzeg az Adria...
Hú, vasárnap indulunk!
Mónika

Gabojsza írta...

Jó pihenést, feltöltődést!:-)

Névtelen írta...

"...az egészet összekeverem..."-ben, ugye a liszt is benne van?
LepkePillangó

Gabojsza írta...

Igen, benne lenne, de nálam kimaradt...jó lett liszt nélkül is:-)

Hajnal írta...

Szia!
Tegnap elkészítettem a lepényt.Előtte még sosem ettem mángoldot.Vetettem tavasszal és igazán szépre sikeredett.
Kicsit "turbóztam" a recepten,tettem bele szezámmagot,és a tetejére mozzarellát.(Mert már majdnem lejárt a szavatossága.)
Finom volt forrón is és hidegen is,viszont újramelegítve nem ízlett.De ebből ki is derült,hogy nem kell melegíteni.:)
Kipróbálom a többi ötletedet is!Köszi