2010. augusztus 7.

Sajtos, kukoricapelyhes morzsás cukkini


Felénk a piacon csak tök méretű cukkini kapható, így abból max. főzelék készülhet.
Még szerencse, hogy a kertben van pár „bokor” cukkini, így gyakorlatilag egész nyárra el vagyunk látva zsenge, friss cukkinivel, amit addig hagyok nőni és akkor szedek le, mikor kedvem tartja:-)

Az alábbi morzsás cukkini volt a mai ebéd egyik körete, zsenge, zöld és sárga bébi cukkinikből elkészítve. Eredetileg panko morzsával kevertem volna össze a kemény reszelt sajtot és a parmezánt, de a panko morzsám elfogyott, így összetörtem egy jókora csészényi natúr kukoricapelyhet és azt kevertem be. Isteni! A sütőben eltöltött 10-12 perctől a morzsának vannak ropogós és sajttól nyúlós részei, a cukkini már nem nyers, de még nem is puha, a sárga sokkal, de sokkal ízesebb, mint a zöld. Jó, na.


Hozzávalók:
6 bébi cukkini, hosszában elfelezve
1 csésze natúr kukoricapehely, durvára törve
2 maréknyi frissen reszelt parmezán sajt
2 maréknyi reszelt kemény sajt (most érlelt kecskesajt)
1 teáskanál provence-i fűszerkeverék
1 teáskanál fokhagymapor
frissen őrölt bors
kevés olívaolaj

A sütőt 250 fokra hevítem. A kukoricapelyhet egy erős zacskóba teszem és klopfolóval, vagy nyújtófával durvára töröm, majd tálba teszem. Hozzá keverem a reszelt sajtokat és a fűszereket. A hosszában elfelezett cukkinit sütőpapíros, vagy alufóliával bélelt (így mosogatni sem kell majd) sütőlemezre sorakoztatom, egy szilikon ecsettel bekenem olívaolajjal és megpúpozom a morzsakeverékkel.
Betolom a forró sütőbe és 10-12 percig sütöm, míg a morzsa aranybarna és ropogós lesz.

Önálló fogásnak valamilyen mártogatóssal kínálnám.