2010. augusztus 21.

Vaníliás őszibarack lekvárVanília... Még életemben nem volt negyvenegynéhány vanília rudam egyszerre, de most van, így vígan garázdálkodok. A mai, hirtelen ötletből támadt lekvár főzéshez egyből 4 rudat „pazaroltam” 4 kiló gyümölcshöz. Dehogy pazaroltam! ÉP (a legfőbb lekvárfogyasztó a családban) elalél, ha megkóstolja!

Hozzávalók:
tisztított, hámozott őszibarack (a szőrös bőrétől kiráz a hideg)
cukor (én dr5ker 2:1 befőző cukrot használtam)
kiló gyümölcsönként 1 vanília rúd
kiló gyümölcsönként fél citrom leve
egy kupica fehér rum, vagy barackpálinka
sterilizált lekváros üvegek

Sterilizálom az üvegeket: nagyon alaposan elmosogatom, alaposan leöblítem és tepsire sorakoztatom, az ugyanúgy elmosott kupakokkal együtt. Betolom a 120 fokra előmelegített sütőbe és ott is hagyom, míg elkészül a lekvár.

A barackokat megmosom, max. 10 másodpercre gyöngyözve forró vízbe teszem, szűrőkanállal kiveszem, azon melegében (gumikesztyűben) lerántom a bőrét és cafatokra szedem, kidobom a magokat. Rozsdamentes, gondosan elmosogatott fazékba teszem, összekeverem a befőző cukorral és beledobom a kettéhasított vanília rudakat, amiből kikapartam a magvakat (természetesen azok is a lekvárba kerülnek), majd 5 -8 percig főzöm. Hozzáadom a citromlevet, majd botmixerrel kicsit megdolgozom, az sem baj, ha marad benne 1-2 gyümölcsdarab. Belelöttyintem a rumot (vagy pálinkát) és még 1-2 percig kevergetve hagyom főni, majd kiveszem a sütőből a forró, csírátlanított üvegeket és belemerem a lekvárt. Kupak mindegyikre, fejtetőre velük 5-10 percre, majd vissza a már kikapcsolt sütőbe, ott hűlnek ki szép lassan, másnapig rájuk sem nézek. Azután irány a kamrapolc! 

13 megjegyzés:

4gyerek írta...

s mennyi az annyi a 2in1 cummerből?

s még 1 kérdés: az üvegek kupakjait szoktad újrahasznosítani? ha igen, úgy is működik ez a fejreállós módszer? egyre több helyen olvastam, eddig idegenkedtem tőle, de már gyűjtöm a bátorságot.

tuti finom lett a végeredményed. majd tovább is hasznosítasz (milyen hülyén hangzik) vagy majd elfogy kenyérre, kalácsra téve?

4gyerek írta...

khmmm...naná cukker akart lenni.
(ha csak félig vagyok jelen mikor írok, mert a másik a gyerekek fele fülel...)

sajtkukac írta...

én is kaptam egy adag vaníliát a szállítmányból :-)

Gabojsza írta...

Évi, a 2:1 úgy működik, hogy 1250 g gyümölcshöz 500 g befőző cukor kellene. Az én szám íze szerint így túl édes (ezt még a citromlé sem ellensúlyozza), így mindig kevesebbet teszek. A kupakokat addig hasznosítom újra, míg nincs rajta sérülés (belül). Mostanig nem volt gond:-)
Idén, életemben először beruháztam 100 db 2 dl-es ÚJ kisüvegre, kupakkal együtt volt negyvenhét forint darabja. Itt szereztem: http://href.hu/x/d13w

Niki, tudom:-) Én kaptam a Te csomagod másik felét!

Piszke írta...

Akkor most szipákolok egy nagyot :)

Én a sterilizálásnál nagyvonalúan a simán elmosogatott befőttesüvegeket beteszem egy ujjnyi vízzel sütőpapírral letakarva a mikro-ba pár perc míg felforr, gőzös az üvegek oldala is - és slussz. De eddig megúsztuk :)

Gabojsza írta...

:-)))
Sajnos a fém üvegtető nem mikró kompatibilis, ezért használom a sütőt. Olyan lekvárnál, amiről tudtam, hogy nem lesz hosszúéletű, sterilizáltam már én is üveget mikróban, de akkor elmaradt a fejtetőre állítás.

"saját levében" írta...

Szóval egyeseknek titkos vanília ültetvényük van?!
Én gőzpárolóban sterilizálok, de biztos ami biztos a kupak alá egy celofánt is simítok. Majd vissza a párológépbe dunsztolásilag. Nem állítom fejre az üvegeket és eddig mi is megúsztuk.

Bianka írta...

Ez igen nagyon finom lehet

Gabojsza írta...

Bianka, tényleg az!

GasztroRéka írta...

Nekem ez az alkoholos dolog tetszik,még soha nem kóstoltam alkoholos lekvárt,sőt nem is hallottam róla! -nem hiszem,hogy sokáig áll a kamrádban ha csak nem titkos helyre teszed.:)

Gabojsza írta...

Réka, már csak 1 kisüveg van, de azt jól eldugtam:-) a többit úgy, magában elkanalazták...jó volt, na.

Névtelen írta...

kedves Gabojsza ... ez volt az első lekvár főzésem és azt kell mondjam, h egyezményes döntés alapján az éhes szájak tömkelege imádta a receptet ... köszönöm szépen ...;)))

Gabojsza írta...

:-))) Én köszönöm a visszajelzést! Első, de biztosan nem utolsó, ugye? :-)))