2008. május 4.

VKF! XV - Koktél


Beatbull azt kérte, legyünk kreatívak, gondolkodjunk el, hogyan alakíthatnánk át egy hagyományos ételt, vagy egy általában mindig ugyanolyan formában tálalt húst, köretet, előételt, desszertet.
Íme, az én kreatív kaméleonom: vörös lencse koktél bacon chips-szel, kolbász kockákkal

Hozzávalók:
25 dkg vörös lencse
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 babérlevél
kevés vaj (kb 3 dkg)
só, frissen őrölt bors
kb fél liter víz
2 ek tejfől
10 dkg szeletelt bacon
Az apróra vágott vöröshagymát a vajon üvegesre pirítom, ráreszelem a fokhagymát. Mikor megérzem a fokhagyma illatát, hozzáadom a megmosott vörös lencsét és felöntöm annyi vízzel, hogy kb. kétujjnyival ellepje. Sózom, borsot tekerek rá, majd kis lángon, fedő alatt puhára főzöm, kb. 20-25 perc alatt. Pótolom a vizet, ha szükséges. Ha megpuhult a lencse, pépesre mixelem. A leheletvékony bacon szeleteket 2-2 réteg konyhai papírtörlő között, mikróban 750 watton két perc alatt ropogósra sütöm. A centis kockákra vágott házi kolbászból vasserpenyőben gyengéden kiolvasztom a zsiradékot, papírtörlőre szedem és tálalok. A koktélos poharat félig megtöltöm vörös lencse pürével, kanalazok rá egy vékony, de látható réteg tejfölt, erre újabb réteg püré következik. A bacon chips-et beleállítom a pürébe, majd a „koktélt" megszórom a kolbász kockákkal. Egy pohár gyümölcsös, Iván-völgyi 2006-os Heimann Kadarkát kortyolva mellé kerek a világ!

7 megjegyzés:

Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek írta...

:-)

Horasz írta...

Elkepzelek egy fogadast, ahol ilyen koktelos poharakkal maszaklnak az emberek:) Nagyon tettszik az otlet:D

max írta...

Ez igen!!
Rendkívűl guszta látvány, sajna az ízéről nem tudok nyilatkozni:-((
Ezt nem lehetne futárral elküldeni?
Utána nyilatkoznák az ízéről is:-))

cukroskata írta...

Ez tényleg kreatív. Maxxal ellentétben, én előlegezem a bizalmat, és meg vagyok győződve róla, hogy finom. De azért ha indul a futár, tegyen egy kört felém is :-)

gabojsza írta...

Most először készítettem vörös lencsét, a baconnal és kolbásszal teljesen olyan íze volt, mint gyerekkoromban a szárazbab főzeléknek amit Nagymamám két napos fáradtságos munkával készített. Ennek előnye, hogy jó 20 perc alatt kész és nagyon, nagyon finom:-)
Nem utoljára készítettem! Futárt szívesen indítok legközelebb, ennek már se híre, se hamva (illetve itt, most csak híre), mert pár hete készült a Heimann pályázatra.

Beatbull írta...

ah, én is egy nagyon hasonlót terveztem - mármint krém + chips szokatlan hozzávalókból, csak sajnos nem jött össze úgy, ahogy képzeltem. Nagyon tetszik, s nagyon ötletes! ;) s még egy vkf mű, ami a Heimann-os versenyre is megy ... ;)

Hobbiszakács írta...

Ez a rakott lencse ötlet - a tálalással és az ízkombinációval együtt - nem rossz!

A tejföl helyett hasonló ízű, de valamivel "keményebb" creme fraichet is lehetne használni. A fekete beluga lencsét nem is kellene mixelni! Na tessék, már megint ételben gondolkozom :-)