2008. május 4.

VKF! XV - Koktél


Beatbull azt kérte, legyünk kreatívak, gondolkodjunk el, hogyan alakíthatnánk át egy hagyományos ételt, vagy egy általában mindig ugyanolyan formában tálalt húst, köretet, előételt, desszertet.
Íme, az én kreatív kaméleonom: vörös lencse koktél bacon chips-szel, kolbász kockákkal

Hozzávalók:
25 dkg vörös lencse
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 babérlevél
kevés vaj (kb 3 dkg)
só, frissen őrölt bors
kb fél liter víz
2 ek tejfől
10 dkg szeletelt bacon
Az apróra vágott vöröshagymát a vajon üvegesre pirítom, ráreszelem a fokhagymát. Mikor megérzem a fokhagyma illatát, hozzáadom a megmosott vörös lencsét és felöntöm annyi vízzel, hogy kb. kétujjnyival ellepje. Sózom, borsot tekerek rá, majd kis lángon, fedő alatt puhára főzöm, kb. 20-25 perc alatt. Pótolom a vizet, ha szükséges. Ha megpuhult a lencse, pépesre mixelem. A leheletvékony bacon szeleteket 2-2 réteg konyhai papírtörlő között, mikróban 750 watton két perc alatt ropogósra sütöm. A centis kockákra vágott házi kolbászból vasserpenyőben gyengéden kiolvasztom a zsiradékot, papírtörlőre szedem és tálalok. A koktélos poharat félig megtöltöm vörös lencse pürével, kanalazok rá egy vékony, de látható réteg tejfölt, erre újabb réteg püré következik. A bacon chips-et beleállítom a pürébe, majd a „koktélt" megszórom a kolbász kockákkal. Egy pohár gyümölcsös, Iván-völgyi Heimann Kadarkát kortyolva mellé kerek a világ!