2008. május 27.

Lekvárok


Hetek óta olvasom a recepteket és lélekben készülök az eseményre, életem első lekvár főzésére. Nem apróztam el, egyből 7 változatot próbáltam ki :-)))

Készült:
rumos erdei gyümölcs lekvár
chilis - rumos erdei gyümölcs lekvár
chilis - csokis eperlekvár
rebarbarás rumos eperlekvár
rumos eperlekvár friss mentával
rumos eperlekvár chilivel
natúr (rumos) eperlekvár


Rumos és chilis erdei gyümölcs lekvár

Hozzávalók:
300 g szeder
500 g áfonya
80 g ribizli
100 g cseresznye
170 g eper
100 g málna
350 g cukor
1 zacskó Dr.Oetker Dzemfix extra 3:1

1 dl jó minőségű rum (nálam Bacardi old, 37%-os, bár Mamma szerint jobb lett volna egy erősebb fajta)

A gyümölcsöt megmosom, szárát leszedem, aprítom, főzőedénybe teszem. A cukrot és a dzsemfixszet a gyümölcshöz adom. Kevergetve erős lángon felforralom, 3 percig állandó keverés mellett zubogva forrni hagyom, majd leveszem a tűzről, belekeverem a rumot. Az adagot megfelezem, felébe chili pelyhet darálok, jól összekeverem. Ha szükséges, a habot eltávolítom a tetejéről és azonnal (csírátlanított) csavaros tetejű üvegekbe töltöm. Rácsavarom a tetejét és legalább 10 percre fejre állítom.

Az eperlekvár variációkhoz 3, 8 kg eper (tisztítva mérve) állt rendelkezésemre (köszönet érte G-nek), melyhez összesen 500 g lágy barnacukrot, 550 g kristálycukrot és 3 zacskó Dr.Oetker Dzemfix extra 3:1-t használtam, a dzsemfix zacskón olvasható utasítás szerint jártam el.

A rebarbarás lekvárt úgy készítettem, ahogy Gourmandula itt leírta.


A többi fajtához egyben készítettem el az „alaplekvárt”, hozzáadtam a rumot, majd kisebb adagokat külön ízesítettem a friss, aprított mentával (500 ml lekvárhoz 2 evőkanálnyi aprított, friss menta), a chili pehellyel vagy az apróra tördelt 81% kakaótartalmú chilis csokival (300 ml lekvárhoz 50 g csoki), de hagytam egy jókora adagot natúr formájában is. Mindegyik finom lett a maga nemében, mélyrehatóbb tesztelés később, családi és baráti körben következik.

9 megjegyzés:

max írta...

Vihettél volna üveget...:-))

Hobbiszakács írta...

Egy biztos: nagyon jól néznek ki. Vagy a fotós nagyon jó.:-)

gabojsza írta...

Köszönöm, köszönöm:-)
A lekvárt és a fotót is én követtem el...

anna írta...

nem is felteteleztem rolad, h vmi tok mindennapos recept alapjan keszitesz majd egy kis apro uvegecskevel..
ˇ_ˇ

chilii írta...

aha! megvan! kérdésem, hogy az erdei lekvárhoz honnan szerezted be pl. az áfonyát? az nálunk nem egyszerre van a többivel :(

lekvároskukta írta...

Kedves Gabojsza!
Csatlakozom Chilii kérdéséhez én is.
(Áfonyát sajnos csak nagyon ritkán látok, akkor is egy kis doboz, ami 125 gr. 600-700 ft.)

gabojsza írta...

Hát, csajok, van annak előnye is, ha az ember lánya kisvárosban lakik.-) A helyi Tesco(cská)ban teljes áron sosem tudják eladni az ilyen jellegű gyümiket, így lesem, és lecsapok rá 89 ft-ra leértékelve (a 125 grammos csomag) Fenti lekvárok is így készültek:-)
Áfonyalelőhelynek amúgy Erdélyt tudnám ajánlani, "szedd magad, csak vigyázz a medvével! "akció keretében.

chilii írta...

ez a szedd magad jó 5let, és a szlovák medvék közelebb is lennének, csak épp nincs szezon. azt hiszem megpróbálom a mirelittet, a többi van a kertben. ;)

lekvároskukta írta...

Köszi Gabojsza!
Azért résen leszek, hátha valahol én is ráakadok valami akcióra.