![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEixsvk2xQn60FoXVKJvaveGw8fvox8vMliVUYA_z8SUHoc44Lmz7Mizy2B_5zqXKvGXNjgXuLcwSJbI7xUq5hzCFCVDGwOx6LaEUh-ks9M-SpbyULFp4TS1uKtJVGQjuPxbOtYEOmCfvd28/s400/eperlekv.jpg)
Hetek óta olvasom a recepteket és lélekben készülök az eseményre, életem első lekvár főzésére. Nem apróztam el, egyből 7 változatot próbáltam ki.
rumos erdei gyümölcs lekvár
chilis - rumos erdei gyümölcs lekvár
chilis - csokis eperlekvár
rebarbarás rumos eperlekvár
rumos eperlekvár friss mentával
rumos eperlekvár chilivel
natúr (rumos) eperlekvár
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgiN7gBN-1lLxTrvTtI0rXxTtRtW3fNObp-ZPTqoerkrd7Jz1YFJxeqRh4-ypq9euGjpGbksdFtFOERmystzO_PJ9NAL34_-IISJrCGL-KWMO9UXQhPNqZNRPOUsbn1KWlETFViknzFjqc/s400/erdeigy_lekvar.jpg)
1 zacskó Dr.Oetker Dzemfix extra 3:1
Az eperlekvár variációkhoz 3, 8 kg eper (tisztítva mérve) állt rendelkezésemre (köszönet érte G-nek), melyhez összesen 500 g lágy barnacukrot, 550 g kristálycukrot és 3 zacskó Dr.Oetker Dzemfix extra 3:1-t használtam, a dzsemfix zacskón olvasható utasítás szerint jártam el.
A rebarbarás lekvárt úgy készítettem, ahogy Gourmandula itt leírta.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh_iEUg6f-rQnb8XqDZgBEpy1iGnxJOxDSlF_mdIy4Pmac6zk8575LMD0KQYjABelxxSKofJayOJwarzSSaUYqe-W5Y6RLSXYLM5RZrojX0bqEWirQ1SXn0ApL5esJxR9zH4wGkIECyjVk/s400/eper-rebi.jpg)
A többi fajtához egyben készítettem el az „alaplekvárt”, hozzáadtam a rumot, majd kisebb adagokat külön ízesítettem a friss, aprított mentával (500 ml lekvárhoz 2 evőkanálnyi aprított, friss menta), a chili pehellyel vagy az apróra tördelt 81% kakaótartalmú chilis csokival (300 ml lekvárhoz