2008. május 27.

Lekvárok


Hetek óta olvasom a recepteket és lélekben készülök az eseményre, életem első lekvár főzésére. Nem apróztam el, egyből 7 változatot próbáltam ki.

Készült:
rumos erdei gyümölcs lekvár
chilis - rumos erdei gyümölcs lekvár
chilis - csokis eperlekvár
rebarbarás rumos eperlekvár
rumos eperlekvár friss mentával
rumos eperlekvár chilivel
natúr (rumos) eperlekvár


Rumos és chilis erdei gyümölcs lekvár

Hozzávalók:
300 g szeder
500 g áfonya
80 g ribizli
100 g cseresznye
170 g eper
100 g málna
350 g cukor
1 zacskó Dr.Oetker Dzemfix extra 3:1

1 dl jó minőségű rum 

A gyümölcsöt megmosom, szárát leszedem, aprítom, főzőedénybe teszem. A cukrot és a dzsemfixszet a gyümölcshöz adom. Kevergetve erős lángon felforralom, 3 percig állandó keverés mellett zubogva forrni hagyom, majd leveszem a tűzről, belekeverem a rumot. Az adagot megfelezem, felébe chili pelyhet darálok, jól összekeverem. Ha szükséges, a habot eltávolítom a tetejéről és azonnal (csírátlanított) csavaros tetejű üvegekbe töltöm. Rácsavarom a tetejét és legalább 10 percre fejre állítom.

Az eperlekvár variációkhoz 3, 8 kg eper (tisztítva mérve) állt rendelkezésemre (köszönet érte G-nek), melyhez összesen 500 g lágy barnacukrot, 550 g kristálycukrot és 3 zacskó Dr.Oetker Dzemfix extra 3:1-t használtam, a dzsemfix zacskón olvasható utasítás szerint jártam el.

A rebarbarás lekvárt úgy készítettem, ahogy Gourmandula itt leírta.


A többi fajtához egyben készítettem el az „alaplekvárt”, hozzáadtam a rumot, majd kisebb adagokat külön ízesítettem a friss, aprított mentával (500 ml lekvárhoz 2 evőkanálnyi aprított, friss menta), a chili pehellyel vagy az apróra tördelt 81% kakaótartalmú chilis csokival (300 ml lekvárhoz 50 g csoki), de hagytam egy jókora adagot natúr formájában is. Mindegyik finom lett a maga nemében, mélyrehatóbb tesztelés később, családi és baráti körben következik.