2008. május 5.

Öregszem...

Nagyon tetszett Cukroskata bejegyzése és megállapítottam, hogy én is öregszem, bár még nem vagyok nagymama …

A ma érettségizők közül sokan 1989-ben, a rendszerváltás idején születtek. Emlékszem, testnevelés óránk volt a főiskolán, a rádióban hallgattuk, mikor Szűrős Mátyás kikiáltotta a Köztársaságot. A ma érettségizőknek nem sokat mond a Reagen-korszak, és nem is hallottak az ellene elkövetett merényletről, az Öböl-háború idején tanultak járni, beszélni.
Soha nem énekelték, hogy "We are the World, we are the children", és amikor Gabriel Garcia Marquez megkapta az irodalmi Nobel díjat, nem, hogy olvasni sem tudtak, de még az ötéves tervben sem voltak:-)
Pelenkásak voltak, amikor széthullott a Szovjetunió. Nem emlékeznek a hidegháborúra és csak egy Németországot ismernek - akkor is, ha az iskolában megpróbálják nekik elmagyarázni, hogy valaha kettő volt.
Nem emlékezhetnek a Challenger katasztrófájára.
Számukra mindig létezett az AIDS.
A CD születésük előtt hét évvel már kapható volt.
Nem volt soha hagyományos lemezjátszójuk, nem játszottak soha fakockákkal, csak Lego-val
Azt sem tudják, hogy milyenek voltak régen a tévékészülékek, sőt, nem is láttak soha fekete-fehér tévét, a hétfői adásszünetet is csak hallomásból ismerik, de el sem tudják képzelni, hogy ne lehessen válogatni legalább 40 tévécsatorna műsorából
Nem tudják elképzelni, hogy milyen lehetett a világ távkapcsoló nélkül. Sok évvel azután születtek, hogy a Sony piacra dobta a walkmant.
Nekik a görkorcsolyának mindig egy sorban voltak a kerekei.
És akkor még nem beszéltünk róla, hogy milyen természetesnek veszik a mobiltelefont, a laptopot, vagy a mobil internetet.
Lehet, hogy sohasem látták a Futrinka utcát, vagy a Magyar Népmeséket.
Nem olvasták a Pöttyös Pannát. Bár mostanában újra divat:-)
Számukra Michael Jackson mindig fehér volt, és nem értik, hogy táncolhatott valaha John Travolta. Nem ismerik a Starsky és Hatchot és azt hiszik, hogy a Charlie angyalai a tavalyelőtti évad legmenőbb filmje.
És még sorolhatnám: a szabad szombatot, az iskolatejet, a reklámmentes filmeket - és összesen két csatornát -, vagy az úttörő- és építőtáborokat, az őszi szüretet...
Gondoljunk bele, ezek az emberek szeptembertől egyetemre járnak!
Ők a mai fiatalok! Íme néhány bizonyíték, hogy Te is öregszel:
- érted a fenti szöveget, és mosolyogsz rajta.
- férfi vagy és már nincs lelkiismeret-furdalásod, ha nemet mondasz egy nőnek.
- nő vagy és végre igent tudsz mondani egy férfinak, és még lelkiismeret-furdalásod sincs. Elmész egy strandra, és el tudsz tölteni egy napot úgy, hogy nem mész bele a vízbe.
És miután elolvastad ezt a bejegyzést, úgy döntesz, elmeséled egy barátodnak, mert biztosan tetszeni fog neki is:-)