2008. május 26.

Bundás kalács MMCs-vel


A Keresztanyám egy tündér. Mióta leköltözött vidékre és az udvarában-kertjében lévő gyümölcsfák terméséből lekvárt főz, rászoktunk a lekvárevésre. Előtte évente egyszer ettünk az Édesanyám főzte lekvárból (nyaraláskor), mivel a túlfőzött, nagyon édes lekvárért nem igazán rajongunk. Ha a régi lekvár főzésekre gondolok, egész napos dolgos-ragacsos tevékenység ugrik be, Édesanyám és Mamám naphosszat magozott, szeletelt és hatalmas fazékban, rendületlenül keverték órák hosszat, néha nekem is jutott belőle. Ha kész volt, gondosan elmosott üvegekbe kanalazták, vízbe mártott fóliát tettek rá és átkötözték. Az üvegeket kosarakba sorakoztatták, majd paplanokkal, plédekkel bebugyolálva tartották a száraz dunsztba. Ezek a lekvárok számomra túl édesek, a gyümölcs általában felismerhetetlenségig szétfőve, pár hónap után már jó kis zselé formában sorakoztak a kamrapolcon. De amióta Keresztanyám lekvárját megkóstoltuk…

Kedvencünk az MMCs, azaz málna-meggy-cseresznye. 5 percig főzött, édeskés-savanykás, darabos gyümölcsökkel, maga a bűnbeesés…

Pár napja árválkodott a kenyértartónkba egy fél Édesanyám készítette kalács, mely frissen és még másnap is mennyei, foszlós, de ez már a sokadik napos volt, valahogy nem fogyott el. Hirtelen ötlettől vezérelve a bundás kenyér mintájára bundás kalácsot készítettem desszertnek.

Hozzávalók:
pár szelet kalács
1-2 tojás
fél dl tej
1 kk vanília esszencia
1 ek vaj a sütéshez

Serpenyőben felolvasztom a vajat, közben felverem a tojást, belekeverem a tejet és a vaníliaesszenciát, majd megfürdetem a keverékben a kalács szeleteket. A forró vajon pár perc alatt mindkét oldalát megsütöm.Nem érdemes sok vajban sütni, mert úgyis mind magába szívja.
Melegen tálalom MMCs-vel. Biztosan másfajta lekvárral is finom, de nekünk ez csúcsélmény!

Ha tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a blog facebook oldalát, ITT megteheted. Instagramon is követhetsz.