2008. május 5.

A legjobb sajtos stangli


A legfinomabb sajtos stangli, ami valaha készült nálunk :-)

Hozzávalók:
26 dkg ementáli sajt
30 dkg vaj / margarin
42 dkg liszt
300 g tejföl
1 tojás a kenéshez
só, köménymag, szezámmag, mák

A lisztet tálba teszem, a reszelő nagy lyukú oldalán belereszelem a fagyos vajat (vagy margarint), közben megszórom a liszttel, hogy ne ragadjon össze. Lereszelem a sajtot, majd a többi hozzávalóval összeállítom a tésztát, vigyázva, hogy kezem melegétől ne olvadjon meg. 1 cm vastagságúra nyújtom, tetejét felvert tojással megkenem és tetszés szerint sajttal, köménnyel, szezámmaggal, mákkal megszórom. Derelyevágóval csíkokra vágom, sütőpapírral bélelt tepsiben 200 fokos sütőben kb 20 perc alatt világosra sütöm. Állítólag sokáig eláll, bár nálunk csak a másnapot érte meg pár darab.

Update: az elmúlt 8 évben számtalanszor megsütöttem és megsütötték sokan mások is, Floridától Budapestig. Csupa-csupa hálálkodó visszajelzés érkezett, így jogosan nevezhetem a legjobb sajtos stanglinak. Elhatározástól számított 1 órán belül ehető (hűlési időt is beleszámítva), ezúton is köszönet a receptért Dudás Tibornénak!

13 megjegyzés:

Maci írta...

Óh igen! Egy egész hasonló recept szerint sütöm én is régóta, és mindig osztatlan sikere van. Nálunk ez a "szilveszteri sajtos" ... persze jó köményesen! ;o) Nem mellékes szempont az sem, hogy pillanatok alatt megvan!

BeckZsu írta...

Nagyon jól hangzik! Biztos, hogy nálunk sem maradna meg sokáig ;)

anitra írta...

Gabojsza! A reszelt sajtot is a tésztába rakod? Vagy az csak a tetejére megy?

gabojsza írta...

Igen, a fenti mennyiségű reszelt sajt a tésztába kerül. A tetejére valót nem mértem, mert nem mindig sajttal szórom a tetejét.

PartizánOrsi írta...

Jelentem, pár napig eláll! De csak azért, mert kettönknek ekkora mennyiség egyszerre túl sok... Itt a beszámoló:
http://kalinka.blogol.hu/?perm=1727634

Edina írta...

Szép jó estét! Jelentem megcsináltam, de kb a 6.kanál tejfölnél rájöttem hogy a 12 az 1-2... :) Kicsi liszt és sajt segített a dolgon és így is isteni lett. Köszönjük a többi remek receptet is! :)

Manócska írta...

Megcsináltam, csak lefeleztem az adagot, mert túl soknak tűnt. Kóstolás után viszont túl kevésnek tűnik... :) Nagyon finom! Én margarint nem használok, ezért vajjal készítettem, és valószínűleg ebből kevesebb is elég, mert sütés közben fortyogott a tepsi aljában a zsiradék, ami a tésztából jött ki. Legközelebb 15 deka helyett megpróbálom 10-zel. Tejfölből nekem kb. 1 kis doboznyi ment bele, és 1 tk. só. Pont egy tepsi lett. Amit símán be tudnék burkolni egyedül... :)

Melinda írta...

Köszi, köszi, köszi!!!!Isssteni.

gabojsza írta...

Egészségetekre-)

tomac írta...

hat ez tenyleg isteni!
Kanadaban is imadjak! :) es mukodik az itteni alapanyagokbol is!!!!! :)

Névtelen írta...

Évekkel ezelőtt találtam meg a receptet, óriási sikere van azóta is, sokan át is vették.

Karácsonyra készülök már, sütiket is szoktam ajándékozni, ijedten keresgéltem az interneten, gépcsere miatt elveszett a recept. Hát megvan :)


Köszönöm :)

bmari62 írta...

Még nem volt időm kipróbálni, mert sok a vendég.Beírhatnád a lépéseket, hogy hogyan készítetted a Monsieur-vel!Megtennéd, mert az első lépések a legnehezebbek?!

Gabojsza írta...

Beletettem a tartályba a lisztet, vajat, majd a sajtot és a többi hozzávalót és elindítottam a KNEAD programot. Másfél perc múlva kész a tészta :-) Már csak nyújtani kellett.