2008. május 25.

Vajas tésztában sült erdei gombás vaddisznó ragu



Aki hozzáfog az elkészítéséhez, jó három órás elfoglaltságnak néz elébe. Nálam szombat délutáni örömfőzés volt, a végeredményt kóstolva mindenképpen megérte, mert mennyei! Még a vadat-gombát „nem szerető” pici lányom is „Anya, ez isteni!...” jelzővel illette:-)

Hozzávalók 4 személyre:
40 dkg vaddisznóhús
2,5 dkg szárított vargánya
35 dkg csiperkegomba (legközelebb barna csiperkét használok!)
1 kis konzerv sűrített paradicsom
1 csokor petrezselyem
1 ek medvehagymás vaj
0,5 dl Worcestershire szósz
2 evőkanál liszt
1 db citrom (most lime)
1 doboz (500 g) kész (leveles) vajastészta
1 db tojás
1 ek szárított kakukkfű
só, bors
1 ek mangalica zsír
1 dl bor (nálam most éppen egy rosé maradék várt sorsára, de a vörösbor jobban illik hozzá)

A szárított vargányát fél órára 2 dl meleg vízbe áztatom, majd konyhai papírtörlővel bélelt szűrőn leszűröm és felaprítom, az áztatólevet félreteszem. A vaddisznóhúst felkockázom, a mangalica zsíron megpirítom, majd puhára párolom. Ez a vaddisznó korától függően rövidebb-hosszabb idő lehet, a hús saját leve nem elég hozzá, ezért borral, illetve a szárított vargánya leszűrt áztatólevével pótolom a folyadékot. Amíg a hús puhul, megmosom és felkockázom a csiperkét. A megpárolt húshoz adom a paradicsompürét, és lepirítom. Sózom, borsozom, hozzáadom a kétfajta gombát és tovább párolom.
A ragut kakukkfűvel, apróra vágott friss petrezselyemmel, és a medvehagymás vajjal fűszerezem, majd belekeverem a Worcestershire szószt. Amikor már majdnem kész, meghintem liszttel, belereszelem a citrom héját, felöntöm a maradék vargánya áztató levével, és sűrűre főzöm.

Egy sütőformát kivajazok, és kibélelem a kinyújtott vajastésztával. A széleinél túllógó részeket levágom. Belemerem a ragut, és egy másik tésztalappal beborítom, villával megszurkálom. A tetejét tojássárgájával megkenem, a maradék tésztából pedig díszeket készítek rá.
Előmelegített, 180°C fokos sütőben 40-45 perc alatt készre sütöm.
Az eredetijét a TV Paprikán láttam. Persze nem én lennék, ha mindenben követtem volna az eredeti receptet:-)

11 megjegyzés:

Grenadine írta...

ezen műalkotáson látszik, hogy szeretettel főzted - illetve sütötted! :)

gabojsza írta...

Mint írtam, örömfőzés volt = hétvégi kikapcsolódás, ami engem pihentet és feltölt:-)

Lekvároskukta írta...

Gyönyörű!

Grenadine írta...

igen, ezért írtam ;)

Horasz írta...

Hat ez nagyon nagyon jol nez ki, gratula:)

max írta...

Gratula!!! Látom gyűlik a csere alap:-)

gabojsza írta...

:-)))

"saját levében" írta...

Gabojsza! Ez istenien néz ki! És látszik, hogy a tetejét sem kapkodtad el.

lorien írta...

Ez nagyon rendben van, alig találok rá megfelelő szavakat!

Névtelen írta...

Isteni volt! Fiam szülinapjára elkészítettem, de lefotózni már nem volt időm, mire észbe kaptam elfogyott...:)))Köszi a receptet

gabojsza írta...

Utólag is Isten éltesse a Fiad és örülök, hogy ízlett!:-)