2018. november 29.

Fügés ricottatorta (sütés nélkül)


Egyszerűen, sütés nélkül készül ez a látványra sem utolsó ricottatorta. Annyira finom!

Hozzávalók egy 17 cm átmérőjű tortaformához:
170 g kakaós keksz (lehet teljes kiőrlésű is)
50 g vaj
2 dl tejszín (30%-os)
250 g ricotta
2 lap zselatin
1-1,5 dl (házi) fügelekvár
1 citrom reszelt héja
pár szem friss füge

A kekszeket összetöröm: erősebb nylon zacskóba teszem, és a húsklopfolóval megdolgozom (nem baj, ha nem lisztszerű morzsa lesz belőle), vagy egyszerűen megőrlöm a késes robotgéppel. A vajat felolvasztom és összedolgozom a kekszmorzsa felével, és egy 17 cm átmérőjű, kapcsos tortaforma aljára nyomkodom egy sima aljú pohár segítségével. A kekszmorzsa másik felét félreteszem, az lesz majd a torta teteje.
Megmosom a fügét, fél cm vastagon felszeletelem és a szeletekkel körberakom a tortaforma belső falát.
A ricottát elkeverem a fügelekvárral, hozzáreszelem a citromhéjat, belekeverem a vanília kivonatot.
A zselatin lapokat hideg vízbe áztatom, kevés vízben forrásig melegítem és félreteszem kicsit hűlni, majd a ricottakrémhez adva elkeverem, végül összeforgatom az egészet a kemény habbá felvert tejszínnel. A tortaformába várakozó kekszalapra simítom, a krém tetejére szórom a maradék kekszmorzsát és pár órára a hűtőbe teszem. A tortaformából kivéve, tortatálra téve tálalom. 

A bejegyzést a Szarvasi Mozzarella Kft szponzorálta, köszönet érte.

Ha tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a blog facebook oldalát, ITT megteheted. Instagramon is követhetsz, mostanában ott sokkal aktívabb vagyok.