Fantasztikusan
ízes, szaftos töltött karaj, amit akár ünnepi főételként is be lehet vetni.
Szaftosságának titka egy apróságon múlik, érdemes rá odafigyelni sütés közben!
Hozzávalók
4 főre:
1kg
csont nélküli sertés karaj, egy darabban
200
g friss ricotta
1 evőkanál morzsolt oregánó
50 g aszalt paradicsom
100 g szeletelt, füstölt pizza mozzarella
1 evőkanál morzsolt oregánó
50 g aszalt paradicsom
100 g szeletelt, füstölt pizza mozzarella
konyhai
kötöző madzag
1
ek olívaolaj
1
citrom (vagy lime)
1 alma
1 alma
1
dl száraz fehérbor
2
fej salotta hagyma
1 fej fokhagyma
1 fej fokhagyma
só
és frissen őrölt bors
A
karajt éles késsel felnyitom, igyekezve minél nagyobb téglalapot alakítani
belőle. Alaposan sózom, borsozom mindkét oldalát, majd a vágott (belső) felét megkenem
a ricottával és rászórom a morzsolt oregánót. Eloszlatom rajta egyenletesen a
szárított paradicsomot, betakarom a füstölt pizza mozzarella szeletekkel, majd
felgöngyölöm és a kötöző zsineggel körbekötözöm, hogy sülés közben megtartsa a
formáját és ne nyíljon ki.
Egy sütőtálban megágyazok a karajnak: az aljára locsolok egy evőkanálnyi olívaolajat, majd a tálba szórok egy kicsumázott, cikkekre darabolt almát, egy fej hámozatlan, vízszintesen elfelezett fokhagymát, pár szelet citromot (vagy lime-ot) és negyedelt salotta hagymát. Ráhelyezem a töltött, kötözött karajt, aláöntöm a bort, letakarom a sütőedény tetejével (vagy alufóliával) és betolom a 130 fokra előmelegített sütőbe másfél-két órára. Másfél óra után leveszem a fedőt, emelek a hőmérsékleten és hagyom, hogy picit megpiruljon a hús külseje, de húshőmérővel ellenőrzöm a karaj maghőmérsékletét, hogy ki ne szárítsam. Akkor jó, ha 65-70 fok között van (az enyém 73 fok volt mikor ellenőriztem, ennek ellenére a hús szaftos maradt).
Ha
megsült, kiveszem a sütőből a tálat és 10-15 percig pihentetem a húst (lefedve)
szeletelés előtt. Tetszés szerinti körettel tálalom.
Ha tetszett a
bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a blog facebook
oldalát, ITT megteheted.
Instagramon is követhetsz, mostanában
ott sokkal aktívabb vagyok.