2018. november 20.

Aszalt paradicsomos, ricottás, mozzarellás karajtekercs


Fantasztikusan ízes, szaftos töltött karaj, amit akár ünnepi főételként is be lehet vetni. Szaftosságának titka egy apróságon múlik, érdemes rá odafigyelni sütés közben!

Hozzávalók 4 főre:
1kg csont nélküli sertés karaj, egy darabban
200 g friss ricotta
1 evőkanál morzsolt oregánó
50 g aszalt paradicsom
100 g szeletelt, füstölt pizza mozzarella
konyhai kötöző madzag
1 ek olívaolaj
1 citrom (vagy lime)
1 alma
1 dl száraz fehérbor
2 fej salotta hagyma
1 fej fokhagyma
só és frissen őrölt bors

A karajt éles késsel felnyitom, igyekezve minél nagyobb téglalapot alakítani belőle. Alaposan sózom, borsozom mindkét oldalát, majd a vágott (belső) felét megkenem a ricottával és rászórom a morzsolt oregánót. Eloszlatom rajta egyenletesen a szárított paradicsomot, betakarom a füstölt pizza mozzarella szeletekkel, majd felgöngyölöm és a kötöző zsineggel körbekötözöm, hogy sülés közben megtartsa a formáját és ne nyíljon ki.



Egy sütőtálban megágyazok a karajnak: az aljára locsolok egy evőkanálnyi olívaolajat, majd a tálba szórok egy kicsumázott, cikkekre darabolt almát, egy fej hámozatlan, vízszintesen elfelezett fokhagymát, pár szelet citromot (vagy lime-ot) és negyedelt salotta hagymát. Ráhelyezem a töltött, kötözött karajt, aláöntöm a bort, letakarom a sütőedény tetejével (vagy   alufóliával) és betolom a 130 fokra előmelegített sütőbe másfél-két órára. Másfél óra után leveszem a fedőt, emelek a hőmérsékleten és hagyom, hogy picit megpiruljon a hús külseje, de húshőmérővel ellenőrzöm a karaj maghőmérsékletét, hogy ki ne szárítsam. Akkor jó, ha 65-70 fok között van (az enyém 73 fok volt mikor ellenőriztem, ennek ellenére a hús szaftos maradt).

Ha megsült, kiveszem a sütőből a tálat és 10-15 percig pihentetem a húst (lefedve) szeletelés előtt. Tetszés szerinti körettel tálalom.

A bejegyzést a Szarvasi Mozzarella Kft szponzorálta, köszönet érte.

Ha tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a blog facebook oldalát, ITT megteheted. Instagramon is követhetsz, mostanában ott sokkal aktívabb vagyok.