2018. november 28.

Könyvajánló: Lakatos Márk – Márk konyhája



Lakatos Márk ismert stylist, jelmeztervező, rendező és tévés műsorvezető. Filmtörténet-filmesztétika szakon diplomázott, majd Spanyolországban idegenforgalmat tanult.
Gyerekkora óta érdekli minden, ami az étkezéssel, ételekkel, vagy főzéssel kapcsolatos, ehhez pedig biztosan van köze nagyapjának agárdi kempingben lévő pecsenyesütőjének, amit most minden bizonnyal street food bisztrónak hívnának. Márk évek óta szenvedélyesen főz, 2016-ban nyitotta meg a Belvárosi piacon a Lakatos Műhely nevű népszerű kolbászozóját.
"Mindig úgy tekintettem a főzésre, mint egy divatfotózásra. Színekben, formákban, ízekben és illatokban gondolkodom, de legalább ugyanennyire foglalkoztat a látvány és a terítés is. Imádok minden irányban hatni az érzékekre."

A Bookline Könyvek gondozásában most megjelent Márk konyhája című kötetét „emlékkönyvnek” tekinti, vendéglátó nagyszüleinek ajánlja, és hat fejezetbe gyűjti össze kedvenc receptjeit.
„Az élet túl rövid. Kezd a desszerttel!” Ezt a mondást Márk bizonyára ismeri, könyvének polgárpukkasztó első fejezetben 10 dekadens édességeket mutat be.  
A második a Drágáim fejezet, melyek az ünnepi alkalmakhoz tökéletesen illő exkluzív fogások, a szarvasgombás arancinitől a homár Benedict-ig. A Műhelytitkok fejezetben a legbizalmasabb trükkjeibe avat be bennünket tíz, a Hold utcai piaci a Lakatos Műhelyben is kapható izgalmas fogás receptjével, a hideg uborkalevestől a thai kolbászburgerig. A Stílusikonok fejezetben egy-egy olyan fogást készít el, amelyeket a divatszakma és a kultúrtörténet legjei inspiráltak, a Mozimánia fejezetben a legtrendibb kultikus filmek, filmsztárok által ihletett receptek kerülnek sorra, a Party time fejezetben pedig a baráti összejövetelekre leginkább ajánlott receptjeit osztja meg velünk.

Legyen szó akár málnás csokoládémousse tortácskákról, pezsgőzselével tálalt kaviárról, egyszerű paprikás krumpliról, Casanova által ihletett borjúmájról, Tarantino halas tacójáról vagy szivárványos sajttortáról, Márk konyhájában bárki megtalálhatja a kedvére való finomságot.

Lakatos Márk – Márk konyhája
Bookline Könyvek
2018
206 oldal
6.499,- Ft