2018. november 13.

Rozmaringos burgonya krémleves kesukrémmel és pirított zöldségekkel (vegán)


Egy nem vegán fogásban mascarponét használtam volna, ám a 100%-os kesudió paszta amivel a levest ízesítettem ugyanolyan jól krémesítette levesem, nem beszélve a plusz íztől. Mit íz… ízorgia! Krumpliból ettől finomabbat még soha!

Hozzávalók 4 adaghoz:
3 nagyobb krumpli, hámozva, kockázva
1 evőkanál olívaolaj
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
só és frissen őrölt bors, ízlés szerint
2 babérlevél
2-3 db csiperke
1 kis fej lilahagyma
1 ág friss rozmaring
só és frissen őrölt fekete bors

A lila hagymát meghámozom és felszeletelem, a gombákkal együtt. Meglocsolom olívaolajjal, majd összeforgatom óvatosan, hogy össze ne törjem a zöldségeket. Sütőpapíros tepsire sorakoztatom és betolom a 200 fokra előmelegített sütőbe, kb. 15 perc alatt picit megpirítom, majd félreteszem tálalásig. Közben egy evőkanál olívaolajon megdinsztelem a felaprított vöröshagymát, hozzáadom a meghámozott, felkockázott krumplit, a babérlevelet, a rozmaringot (amiből egy keveset félreteszek a tálaláshoz), sózom, borsozom és felöntöm annyi vízzel, hogy kb 2-3 ujjnyival ellepje. Puhára főzöm, majd leveszem a tűzről, és kihalászom a babérleveleket és a rozmaring ágat. Belekeverem a kesupasztát, belereszelem a fokhagymát és pürésítem az egészet. Ha szükséges, igazítok az ízén némi sóval, borssal. A sült gombával és hagymával, meg kevés friss rozmaringgal díszítve tálalom.

Innen az ötlet.