Egyik kedvenc kencénk ez a francia klasszikus,
gyakran készítem, vegán változatban is, azaz szardella filé nélkül. Pirítóson
jobb, mint friss kenyéren és nagyon jól illik hozzá a jégbe hűtött száraz
pezsgő. Kerti partyk, borozgatós beszélgetések kedvelt előétele nálunk.
Hozzávalók:
300 g magozott fekete
olajbogyó
1 evőkanál kapribogyó
4-5 db szardella filé (vegán változatból kihagni!)
2-3 evőkanál extra szűz
olívaolaj
1 gerezd fokhagyma
fél citrom leve
6-8 bazsalikom levél
3-4 db szárított
paradicsom
frissen őrölt fekete bors
Általában a magvas
olajbogyókat részesítem előnyben. A tapenade készítéséhez megfelel a
magozott fajta is, de ha igazán finomat szeretnék, kalamata olívabogyóból készítem. A kapribogyókat leöblítem a sótól, leszűröm (és kimagozom) az olajbogyót és a szárított paradicsommal együtt, késes robotgéppel, pulzálva darabosra aprítom őket. A bazsalikom leveleket
apróra vágom, a fokhagymát lereszelem, a szardella filét villával elnyomkodom. és
jól elkeverem az paradicsomos-kapris olajbogyóval, hozzáadva a fokhagymát, olívaolajat és citromlevet.
Ha tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a blog facebook oldalát, ITT megteheted. Instagramon is követhetsz, mostanában ott sokkal aktívabb vagyok.