2012. augusztus 2.

Mentaszörp


Két kedvenc nyári „üdítőnk” van, a gin-tonic és a mojito. ÉP pár éve fuzionálta a kettőt, a lényeg, hogy ilyenkor sok, sok menta fogy. Ha nem akarunk minden alkalommal a friss mentával bíbelődni, legjobb megoldás a mentaszörp. A piacon 200 forintért 2 hatalmas csokor friss mentát vettem, ennyi pénzért a multik  megnyúlt, pár leveles kis növényt árulnak. Érdemes piacra járni!

Hozzávalók:
2 l víz
2 kezeletlen héjú citrom
2 nagy csokor menta
5 dkg citromsav
2 kg cukor

2 l vízbe beáztatom a megmosott mentaleveleket, a felkarikázott citromot, és állni hagyom egy napig. Beleteszem a cukrot és a citromsavat, felforralom és 15 percig főzöm. Blenderben turmixolom, sűrű szitán átpasszírozom, majd gézen átszűröm a szörpöt. Csírátlanított üvegekbe töltöm, lezárom, majd száraz dunsztban hagyom kihűlni. Turmixolni nem kötelező, de így több ízanyag megy át a szörpbe.

Hémangi receptje alapján.