2012. augusztus 2.

Mentaszörp


Két kedvenc nyári „üdítőnk” van, a gin-tonic és a mojito. ÉP pár éve fuzionálta a kettőt, a lényeg, hogy ilyenkor sok, sok menta fogy. Ha nem akarunk minden alkalommal a friss mentával bíbelődni, legjobb megoldás a mentaszörp. A piacon 200 forintért 2 hatalmas csokor friss mentát vettem, ennyi pénzért a multik  megnyúlt, pár leveles kis növényt árulnak. Érdemes piacra járni!

Hozzávalók:
2 l víz
2 kezeletlen héjú citrom
2 nagy csokor menta
5 dkg citromsav
2 kg cukor

2 l vízbe beáztatom a megmosott mentaleveleket, a felkarikázott citromot, és állni hagyom egy napig. Beleteszem a cukrot és a citromsavat, felforralom és 15 percig főzöm. Blenderben turmixolom, sűrű szitán átpasszírozom, majd gézen átszűröm a szörpöt. Csírátlanított üvegekbe töltöm, lezárom, majd száraz dunsztban hagyom kihűlni. Turmixolni nem kötelező, de így több ízanyag megy át a szörpbe.

Hémangi receptje alapján.

6 megjegyzés:

4Gyerek írta...

ez is az a kategória, amit idővel kedveltem meg. mármint a mentát. gyerekkoromban az őrületbe kergettek a mentateával. majd egy nyaralás alkalmával a Bogában, mikor minden reggel ezt főzött a második unokatesóm anyukája, s már nagyon tea ihatnékom volt, megszerettem.

Nálunk mentaszörpöt még a pincében is találni. Télen jó lesz jeligével.

A multik meg nem is kétszeres árért nyújtják ugyanazt. Legalábbis itt. Tuti, hogy pl. bazsalikom itt 5-6x annyiba kerül a boltban mint a piacon.

kisvirag írta...

nekem egy olyan párszáz forintos mentanövénykéből most egy hatalmas aztsetudommicsináljakvele bokrom lett (bár kellett 1-2 év hozzá). a mentanövény igénytelen és úgy szaporodik, mint a gaz, szinte kiirthatatlan, ha egyszer megfogta :)

viszont ezt lehet kipróbálom. mentaszörpöt én még nem kóstoltam, ismerőséknél volt, arra azt mondták, hogy fogkrém/szájöblögető ízű :)

Flögi írta...

Gyönyörű a fotó, az ember nyála összefut a szájában...de én nem szeretem a menta ízt ételhez, italhoz, csak rágóban sajna. :-)

Liza írta...

Most tudnék inni pár pohárral.Csudijó

Lévai Mariann írta...

Szia!

Épp most készítem el a mentaszörpödet!
Csak annyi kérdésem lenne, hogy a citromot is leturmixolod a blenderben?

Köszi!
Mariann

Gabojsza írta...

Mindent, a citromot is:-)