2012. augusztus 8.

Marinált cukkini



Cukkini túltermelés… Sebaj, van újabb recept hozzá. Bár a magyar ízlésnek lehet, hogy túl savanyúnak tűnik a csak ecet alapú felöntőlé, a végeredmény igazán finom. Kevésbé bátrak készítsék a felöntőlevet úgy, hogy az ecet egyharmadát vízzel helyettesítik.

Hozzávalók:
sárga és zöld, zsenge cukkini
vékonyra szeletelt mogyoróhagyma  (a cukkini mennyiség kb. 1/5-e)
üvegenként  1 teáskanál mustár por  (elhagyható, zavaros lesz tőle a felöntőlé)
1 teáskanál mustármag
1 mokkáskanál szemes (fehér)  bors
1 mokkáskanál koriander mag
A felöntőlé:
1 dl almaecethez  30 g cukor és 5 g só

A cukkinit megmosom, levágom a  végeit és vékonyan felszeletelem. Nem kell átlátszóan vékonynak lennie, de túl vastag se legyen. A cukkini szeleteket összekeverem egy tálban a hagymával és sóval, engedek rá hideg vizet, majd egy óra múlva leszűröm és nagyon tiszta üveg(gek)be teszem (a leöntött sós vízre már nincs szükség). Felöntöm vízzel, majd a vizet kicsurgatom egy mérőpohárba, így megtudom, mennyi felöntőlevet kell készítenem. Minden deci felöntőléhez feloldok 1 dl almaecethez számítva 30 g cukrot és 5 g sót, felforralom, majd még forrón ráöntöm  az üvegekben várakozó cukkinire. Lefedem, hagyom kihűlni, beteszem a hűtőbe és legalább 2 napig hagyom érlelődni. Finom, gyors savanyúság.

Good Food recept alapján.