2012. augusztus 8.

Marinált cukkini



Cukkini túltermelés… Sebaj, van újabb recept hozzá. Bár a magyar ízlésnek lehet, hogy túl savanyúnak tűnik a csak ecet alapú felöntőlé, a végeredmény igazán finom. Kevésbé bátrak készítsék a felöntőlevet úgy, hogy az ecet egyharmadát vízzel helyettesítik.

Hozzávalók:
sárga és zöld, zsenge cukkini
vékonyra szeletelt mogyoróhagyma  (a cukkini mennyiség kb. 1/5-e)
üvegenként  1 teáskanál mustár por  (elhagyható, zavaros lesz tőle a felöntőlé)
1 teáskanál mustármag
1 mokkáskanál szemes (fehér)  bors
1 mokkáskanál koriander mag
A felöntőlé:
1 dl almaecethez  30 g cukor és 5 g só

A cukkinit megmosom, levágom a  végeit és vékonyan felszeletelem. Nem kell átlátszóan vékonynak lennie, de túl vastag se legyen. A cukkini szeleteket összekeverem egy tálban a hagymával és sóval, engedek rá hideg vizet, majd egy óra múlva leszűröm és nagyon tiszta üveg(gek)be teszem (a leöntött sós vízre már nincs szükség). Felöntöm vízzel, majd a vizet kicsurgatom egy mérőpohárba, így megtudom, mennyi felöntőlevet kell készítenem. Minden deci felöntőléhez feloldok 1 dl almaecethez számítva 30 g cukrot és 5 g sót, felforralom, majd még forrón ráöntöm  az üvegekben várakozó cukkínire. Lefedem, hagyom kihűlni, beteszem a hűtőbe és legalább 2 napig hagyom érlelődni. Finom, gyors savanyúság.

Good Food recept alapján.

9 megjegyzés:

Erika írta...

Szia,
ha el szeretném tenni télire, akkor kell még bele valami?

Anna írta...

Engem elég méretes cukkinik várnak otthon, szerintem már nem férnek bele a zsenge kategóriába. Belöluk is lehet marinált vagy inkább ne? Esetleg tudsz ajlánlani valamit méretes cukkinihez? :-) köszönöm

Gabojsza írta...

Erika@ télire még nem tettem el, elvileg nem kell bele más, de mindenképp csírátlanított üvegekbe tenném.
(nagyon alaposan elmosogatom, még alaposabban leöblítem, egy tepsire sorakoztatom, az ugyanúgy elmosott kupakokkal együtt. Betolom a 120-130 C-fokra előmelegített sütőbe és ott is hagyom legalább 20-30 percig, majd a forró üvegbe teszem a cuccot, rá a kupakot, fejtetőre állítom 5-10 percre, majd szárazdunsztba teszem)

Anna, próbáld ki úgy, hogy előbb hosszában ketté vágod és kikaparod a magjait, majd ugyanúgy jársz el, mintha zsenge lenne:-) Én a méretes cukkíniből - mageltávolítás után - főzeléket szoktam készíteni (mintha tökfőzeléket készítenék). Itt egy receptem: http://gabojszakonyhaja.blogspot.hu/2010/08/sarga-cukkini-fozelek.html

Seafalcon írta...

Asszem, még ma kipróbálom!

gionetta írta...

No, majd kiderül nyaralás után, hogy túltermel e a cukkini. Ha igen, mehet az üvegbe savanyúnak. :))

Ági írta...

Szia!
Elkészítettem a receptet, a felöntőlevet fele-fele arányban vízből és almaecetből készítettem. Viszont a recept szerint, ha jól értem, Te teljes mennyiségben ecetet öntöttél rá. Nekem így is nagyon savanyú lett, ezért nem tudom hová tenni a dolgot. Én olvastam valamit félre?

Gabojsza írta...

Ági, a recept eredetije csak ecetet ír, én is így készítettem. Tény, hogy savanyú, de a buliban, ahol elfogyasztottuk mindenkinek ízlett, nem panaszkodott senki, hogy túl savanyú lett volna. Ízlések és pofonok...

Ági írta...

Idén megint előkerestem ezt a receptet, utólag köszönöm a választ! :) Persze megint cukkini.dömping van, most egyharmados aránnyal próbálkozok majd :)

Ági írta...

Idén megint előkerestem ezt a receptet, utólag köszönöm a választ! :) Persze megint cukkini.dömping van, most egyharmados aránnyal próbálkozok majd :)