2012. augusztus 3.

Csalános sajtkrémmel töltött wonton kosárkák


Idén kattantam rá igazán a csalánra. Tavasszal a legfinomabb, de ilyenkor is van friss hajtás-csúcs, ami kellően zsenge. Krémleves és főzelék már készült többször, most vendégváró sajtkrémet készítettem és sült wonton kosárkákba tálaltam. (A wonton a kínai konyha közkedvelt töltött tésztaétele, a keletiek raviolija, készítik főzve, vagy olajban sütve. Friss, töltetlen wonton tészta lapokat készen is lehet venni nagyobb, keleti élelmiszereket árusító boltokban.)

Hozzávalók 24 kosárkához:
kevés vaj/olívaolaj 
1 kis fej hagyma 
1 nagy csomó friss, zsenge csalánhajtás
2 dl szárnyas alaplé 
 só, frissen őrölt bors
1 doboz natúr sajtkrém (125 g)
1-2 gerezd fohhagyma
24 wonton lap
parmezán forgács a díszítéshez

A csalánhajtásokat alaposan megmosom, kicentrifugázom (gumikesztyűben végzendő művelet!). A hagymát meghámozom, apróra vágom és a vajon/olajon üvegesre dinsztelem, hozzáadom a csalánt, sózom, borsozom, felöntöm az alaplével és addig főzöm (lefedve), míg a csalán összeesik.
Blenderbe öntöm, hozzáadom a reszelt fokhagymát és simára pürésítem a sajtkrémmel. Fűszerezem sóval, borssal és hagyom hűlni, közben a wonton lapocskákat fém muffin forma  mélyedéseibe igazgatom és 180 fokra előmelegített sütőben 5-6 perc alatt aranybarnára sütöm.

Ha a muffin sütőforma mélyedésibe sütjük a kosárkákat, olyan lesznek, mint a fent látható képen, ha megfordítjuk a formát és a „púpok” közé igazítjuk a wonton lapokat, szebb, szabályos kosárkákat kapunk.


Közvetlenül tálalás előtt töltöm meg a wonton kosárkákat a csalános sajtkrémmel, így az nem áztatja el a kosárkákat. Parmezánforgáccsal díszítve tálalom.