Idén kattantam rá igazán a csalánra. Tavasszal a legfinomabb, de
ilyenkor is van friss hajtás-csúcs, ami kellően zsenge. Krémleves és főzelék már
készült többször, most vendégváró sajtkrémet készítettem és sült wonton
kosárkákba tálaltam. (A wonton a kínai konyha közkedvelt töltött tésztaétele, a
keletiek raviolija, készítik főzve, vagy olajban sütve. Friss, töltetlen wonton tészta
lapokat készen is lehet venni nagyobb, keleti élelmiszereket árusító
boltokban.)
Hozzávalók 24 kosárkához:
kevés vaj/olívaolaj
1 kis fej hagyma
1 nagy csomó friss, zsenge csalánhajtás
2 dl szárnyas alaplé
só, frissen őrölt bors
1 doboz natúr sajtkrém (125 g)
1-2 gerezd fohhagyma
24 wonton lap
parmezán forgács a díszítéshez
A csalánhajtásokat alaposan megmosom, kicentrifugázom
(gumikesztyűben végzendő művelet!). A hagymát meghámozom, apróra vágom és a
vajon/olajon üvegesre dinsztelem, hozzáadom a csalánt, sózom, borsozom,
felöntöm az alaplével és addig főzöm (lefedve), míg a csalán összeesik.
Blenderbe öntöm, hozzáadom a reszelt fokhagymát és simára
pürésítem a sajtkrémmel. Fűszerezem sóval, borssal és hagyom hűlni, közben a
wonton lapocskákat fém muffin forma mélyedéseibe igazgatom és 180 fokra
előmelegített sütőben 5-6 perc alatt aranybarnára sütöm.
Ha a muffin sütőforma mélyedésibe sütjük a kosárkákat, olyan
lesznek, mint a fent látható képen, ha megfordítjuk a formát és a „púpok” közé
igazítjuk a wonton lapokat, szebb, szabályos kosárkákat kapunk.
Közvetlenül tálalás előtt töltöm meg a wonton kosárkákat
a csalános sajtkrémmel, így az nem áztatja el a kosárkákat. Parmezánforgáccsal díszítve tálalom.