2012. augusztus 5.

Csokoládés mogyorókrém fagylalt



Nem nutellás fagyi, mert ebben nem nutella, hanem a mogyorókrémek Rolls-Royce-a került, a Giacometta, aminek az árán kívül csak egy szépség hibája van még: simán be lehet kanalazni belőle egy több ezer kalóriás adagot, mert brutál finom. És még annál is finomabb.

kép innen  (itthon kapható a Baldaszti’s-ban és a dolce vita webshopban)

És ha már lúd, legyen kövér, megadtam a módját és az édességes fiókomban fellelhető legjobb belga csokoládét, Valrhona kakaóport és olasz, Piemonte-i mogyorót tettem bele. Az önköltségét nem számoltam, de gyanítom, hogy az alapanyag árából egy jobb pesti bisztróban megebédeltem volna. De egyszer élünk!

Hozzávalók:
4 dl 30%-os tejszín, jól behűtve
160 g sűrített tej (ennyit sikerült kinyernem az elvileg 170g nettó súlyú tubusból)
20 dkg mogyorókrém (ínséges időkben nutella)
7 dkg jó minőségű étcsokoládé
1 púpozott teáskanál kakaó (legközelebb kihagyom)
2 marék szárazon pirított mogyoró

A csokoládét vízgőz fölött felolvasztom, kissé visszahűtöm. A mogyorókrémet, a kakaó port, a sűrített tejet és a felolvasztott csokoládét jól összekeverem, hozzáadom a tejszínt és kézi mixerrel tejföl sűrűségűvé verem. Lapos dobozba öntöm a masszát, fagyasztóba teszem, majd 2 óra múlva belekeverem a durvára tört mogyorót. Még legalább 1 órára visszateszem a mélyhűtőbe, majd fogyasztás előtt 5 perccel kiveszem.

Ez a recept volt az alap, én feleannyi sűrített tejet tettem bele, így is kellően édes volt. 
A recept zseniális, fagylaltgép sem kell hozzá, az állaga mesésen krémes!

Nincsenek megjegyzések: