2012. május 7.

Spárgás, baconos, szedermustáros csiga


Míg pár évvel ezelőtt a balzsamecetekre voltam rákattanva, mostanában a különleges mustárokat kutatom. 
A házi mustár készítés első kudarca nem vette el végleg a kedvem, de leginkább a mások által készítettet kóstolom, veszem, élvezem. És vannak emlékezetes pillanatok! A Kistücsök citromos nyúlkolbászához kínált medvehagyma mustára a Budai Gourmet Fesztiválon, vagy az Almárium sárgabarackos mustára „az ország kolbásza” bemutatóján nagyon jók voltak. Csakúgy, mint a francia feketeribizlis mustár, amit Brüsszelben ettem, vagy a legújabb kedvencem, az olasz szedermustár, amiért csak Pestig kellett utaznom.


Leveles tésztából sütöttem csigát. Kellemes meglepetés volt a Spar saját márkás friss (készre nyújtott, sütőpapírra tekert) tésztája, szépen megemelkedett és nagyon jó ízű. A belevalóért csak a hűtő tartalmát kellett átvizsgálnom.

Hozzávalók:
1 csomag friss leveles tészta
vékonyra szeletelt, füstölt bacon
2 síp fehér spárga, meghámozva
3 teáskanál szedermustár

A leveles tésztát letekerem, egymás mellé ráfektetem a bacon szeleteket, megkenem őket szedermustárral (vagy más, jóízű mustárral), az egyik végébe teszek hámozott fehér spárgát és mint a bejglit, feltekerem, így a spárga épp a közepébe kerül. A rudat ujjnyi vastag darabokra vágom, az így kapott csigákat sütőpapíros tepsire helyezem, egymástól kellő távolságra és 220 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt megsütöm.
A sütőből kivéve még melegen megszórható frissen reszelt parmezánnal, de ezt most elmaradt.
Jó kis sörkorcsolya, vagy reggeli, úti elemózsia, vagy vendégváró, kinek-mi.