Idén készítek első alkalommal bármit is fenyőrügyből. Édesanyám
kertjében „szüretelem” arról a három lucfenyőről, amit a Sestináról hoztunk pár
éve. Készül likőr, amit leghamarabb három és fél hónap múlva fogunk megízlelni,
és kétféle fenyőszirup is, egy főzött és egy nyers változat.
Fél liter likőrhöz 40 grammnyi fenyőrügyet (az ágak végén növő,
világos zöld hajtás, akkor jó, ha még nem fás, és kb 3-4 centis) 1 dl 96 fokos szeszben áztatok
10 napig ( a képen ez az állapot látszik). A 11.-ik napon adok hozzá 125 g cukorból 125 ml vízzel
főzött szirupot és jól összekeverem. Felforralt, lehűtött vízzel fél literig
hígítom és 2-3 hónapig érlelem, sötét helyen. Leszűröm, likőrös üvegbe
töltöm.
Van, aki borókabogyót tesz bele, vagy szesz helyett ginbe áztatja a rügyeket.