2012. május 15.

Fenyőrügy likőr


Idén készítek első alkalommal bármit is fenyőrügyből. Édesanyám kertjében „szüretelem” arról a három lucfenyőről, amit a Sestináról hoztunk pár éve. Készül likőr, amit leghamarabb három és fél hónap múlva fogunk megízlelni, és kétféle fenyőszirup is, egy főzött és egy nyers változat.

Fél liter likőrhöz 40 grammnyi fenyőrügyet (az ágak végén növő, világos zöld hajtás, akkor jó, ha még nem fás, és kb 3-4 centis) 1 dl 96 fokos szeszben áztatok 10 napig ( a képen ez az állapot látszik). A 11.-ik napon adok hozzá 125 g cukorból 125 ml vízzel főzött szirupot és jól összekeverem. Felforralt, lehűtött vízzel fél literig hígítom és 2-3 hónapig érlelem, sötét helyen. Leszűröm, likőrös üvegbe töltöm.
Van, aki borókabogyót tesz bele, vagy szesz helyett ginbe áztatja a rügyeket.