2012. május 21.

Fehér spárga krémleves eperrel


Az egyik legszuperebb tavaszi (gyümölcs)leves. Ilyen krémlevest tavaly készítettem először, de hamarosan fagylaltként is kipróbálom a fehér spárga-eper párosítást. (Időközben lekvár-zselét is készítettem, vaníliával)

Hozzávalók:
fél kg fehér spárga
diónyi vaj (vegáknak szőlőmag olaj)
(nád)cukor, vagy méz, ízlés szerint
csipet só
frissen őrölt rózsabors
egy kiskanál só és cukor az alaplé főzéséhez
2 dl tejszín (vegáknak szójatej)
negyed kg eper
pár csepp frissen facsart citromlé

4 főre vegyünk fél kiló fehér spárgát, mossuk meg és csepegtessük le. A spárgafej alatt hámozzuk meg zöldséghámozóval (vagy késsel), a szárát nagyvonalúan vágjuk vissza addig, míg már nem fás. A lehámozott részeket tegyük egy edénybe, öntsünk rá annyi vizet, amennyi ellepi, adjunk hozzá egy kiskanál sót és cukrot és főzzük 30-40 percig csendes tűzön, majd szűrjük le és máris van finom, intenzív ízű spárga alaplevünk, a leveshez.
Vágjuk le a spárgafejeket és tegyük félre levesbetétnek, a sípokat vágjuk 2-3 centis darabokra. Dinszteljük pár percig az aprított spárgát egy kevés vajon, majd szórjuk meg 1-2 evőkanálnyi (nád)cukorral, vagy adjunk hozzá mézet és hagyjuk, hogy pár perc alatt karamellizálódjon. Tekerjünk rá egy kevés rózsaborsot, adjunk hozzá egy csipet sót, öntsük fel a spárga alaplével és főzzük puhára.
Vegyük le az edényt a tűzről, öntsünk bele 2 dl tejszínt, adjuk hozzá a megmosott, lecsumázott és elfelezett eprek nagy részét és botmixerrel pürésítsük az egészet, igazítsunk az ízén egy kis citromlével. Tálaláskor használjuk levesbetétként a félretett spárgafejeket és epret (utóbbit daraboljuk fel).