2012. május 30.

Csalános zöldspárga krémleves


Tart még a spárga szezon, igyekszem minél jobban kihasználni. A csalán ráadás, idén kattantunk rá igazán. A legfelső hajtása még zsenge. 

Hozzávalók 4 adaghoz:
evőkanálnyi vaj és/vagy olívaolaj
fél kg zöld spárga
1 fej vöröshagyma
1 liter spárga alaplé
só, bors
1 csokor zsenge csalánhajtás
pár csepp szűretlen olíva olaj, a tálaláshoz

A spárgát és a csalánt alaposan megmosom. A zöld spárgát hámozni nem szükséges, elég lepattintani a végét, ott fog eltörni, ahol már nem fás. A lepattintott végéket nem dobom ki, hanem egy fazékba teszem, felöntöm annyi vízzel, hogy épp ellepje, sózom, teszek bele pici cukrot és puhára főzöm, majd leszűröm, ez lesz az alaplevem. A spárga fejeket levágom és az alaplében 1-2 percig főzöm (így még roppanósak maradnak), kihalászom és félreteszem levesbetétnek.
Az immár fej nélküli spárgasípokat darabokra vágom és az aprított hagymával együtt, vaj-olívaolaj keverékén rövid ideig párolom. Sót, frissen őrölt borsot  és a felaprított csalánt adom hozzá, pár percig kevergetem (míg a csalán is összeesik), felöntöm a spárga alaplével (ha kevés lenne, öntök hozzá egy kis vizet) és lassú tűzön addig főzöm míg a spárga és a csalán meg nem puhul. Leveszem a tűzhelyről, blenderben pürésítem és sűrű szitán átpasszírozom, így sokkal selymesebb lesz a levesem. Ha szükséges, igazítok a fűszerezésen, a tányér peremére teszem a spárgafejeket és pár csepp (szűretlen) olíva olajjal megpöttyözve tálalom.