2012. május 15.

Fenyő szirup


Idén a gasztroblog szféra egy része fenyőrügy-hasznosításba kezdett, én sem maradtam ki belőle. Édesanyám kertjében szüreteltem az alapanyagot, a likőr mellett kétfajta szörpöt is készítettem. Ez most a főzött recept. Mondhatnám: fenyőrügy-méz, de természetesen csak az állaga méz-szerű, a szorgos kis méheknek ehhez nem sok köze van.
Menet közben Erika receptjére váltottam, ez szimpatikusabb volt, mint az, amit eredetileg elkezdtem. Annyit változtattam rajta, hogy 2 óra főzés után blenderben pürésítettem az egészet, sűrű szitán átpasszíroztam, majd cukorral főztem méz sűrűségűre, így talán még több ízanyag került bele.

Hozzávalók:
fenyőrügy (lucfenyőről)
cukor (vagy méz)
víz

A rügyeket rozsdamentes fazékba teszem, és annyi vizet öntök rájuk, hogy ellepje. Kis lángon másfél-két órát főzöm, majd blenderben pürésítem és sűrű szitán átpasszírozom az egészet. A fenyőlevet lemérem, és súlyával azonos mennyiségű cukrot adok hozzá. Alacsony lángon méz sűrűségűre elforralom, sterilizált üvegekbe töltöm és lezárom.
Szódával, ásványvízzel, vagy hideg forrásvízzel hígítva oltjuk vele szomjunkat.

5 megjegyzés:

Vikvi írta...

Nagyon gyönyörű így az üvegben. Érdekes íze lehet, nem nagyon tudom elképzelni. Bár odakint rengeteg fenyőnk van, az íze kedvéért lehet kipróbálom hogy megtudjam milyen :)

Névtelen írta...

Ha van fenyő, érdemes a piros tobozokból is hasonlót készíteni. Az még finomabb.

Gabojsza írta...

Köszönöm a tippet! Ki fogom próbálni:-)

TiMiCha írta...

"A rügyeket rozsdamentes fazékba eszem," olyan ízesen írsz, hogy már alig győzöm a nyelést....:-)

Névtelen írta...

Én cukor közé tettem a rügyeket, kevés vízzzel de sajnos rothadásnak induét 3 nap után. Ha felfőzzük, nem veszíti el a vitamin-tartalmát?