Idén a gasztroblog szféra egy része fenyőrügy-hasznosításba
kezdett, én sem maradtam ki belőle. Édesanyám kertjében szüreteltem az alapanyagot,
a likőr mellett kétfajta szörpöt is készítettem. Ez most a főzött recept. Mondhatnám:
fenyőrügy-méz, de természetesen csak az állaga méz-szerű, a szorgos kis
méheknek ehhez nem sok köze van.
Menet közben Erika receptjére váltottam, ez szimpatikusabb
volt, mint az, amit eredetileg elkezdtem. Annyit változtattam rajta, hogy 2 óra főzés után blenderben
pürésítettem az egészet, sűrű szitán átpasszíroztam, majd cukorral főztem méz sűrűségűre,
így talán még több ízanyag került bele.
Hozzávalók:
fenyőrügy (lucfenyőről)
cukor (vagy méz)
víz
A rügyeket rozsdamentes fazékba teszem, és annyi vizet öntök rájuk, hogy ellepje. Kis lángon másfél-két órát főzöm, majd blenderben pürésítem és sűrű szitán átpasszírozom az egészet. A fenyőlevet lemérem, és súlyával azonos mennyiségű cukrot adok hozzá. Alacsony lángon méz sűrűségűre elforralom, sterilizált üvegekbe töltöm és lezárom.
fenyőrügy (lucfenyőről)
cukor (vagy méz)
víz
A rügyeket rozsdamentes fazékba teszem, és annyi vizet öntök rájuk, hogy ellepje. Kis lángon másfél-két órát főzöm, majd blenderben pürésítem és sűrű szitán átpasszírozom az egészet. A fenyőlevet lemérem, és súlyával azonos mennyiségű cukrot adok hozzá. Alacsony lángon méz sűrűségűre elforralom, sterilizált üvegekbe töltöm és lezárom.
Szódával, ásványvízzel, vagy hideg forrásvízzel hígítva oltjuk
vele szomjunkat.