2012. május 20.

Bodzazselé


Tömény bodzaíz. Magában kanalazva, vajas kenyéren, vagy desszertekhez (nem kell flancos dolgokra gondolni, szerintem egy sima tejbegrízt, vagy kókusztejberizst is képes a mennyekbe repíteni...).
Szörp készítéssel együtt érdemes elkövetni, így tettem én is, a szörpből két liternyit kb a felére beforraltam (így tovább koncentrálódik az íze), majd még 10 percig főztem 2 csomag lekvárzselésítővel. 
Csírátlanított* üvegekbe szedtem, kupak mindegyikre, fejtetőre velük 5-10 percre, majd vissza a 130 fokos, már kikapcsolt sütőbe, ott hűltek ki szép lassan, másnapig, majd mentek a kamrapolcra.

*A befőttekhez, lekvárokhoz úgy csírátlanítom az üvegeket, hogy kupakjukkal együtt alaposan elmosogatom, még alaposabban elöblítem, lecsurgatom, majd szájukkal felfelé tiszta tepsire sorakoztatom, a kupakokat is melléjük teszem. Betolom a tepsit 120-130 fokos sütőbe legalább 20 percre, vagy annyi időre, ameddig megfő a belevaló.
Akinek van mosogatógépe, sterilizálhatja az üvegeket egy 90 fokos mosogatással, a lényeg, hogy a lekvárt a még forró üvegekbe szedjük, azonnal zárjuk le és fordítsuk fejtetőre pár percre (így vákuum képződik).