2012. május 20.

Bodzaszörp


Gyerekkoromban a konyha egyik sarkában egy fehér Fram hűtőszekrény állt. Az a fajta, ami kívül nagy, belül kicsi, a fagyasztó része pedig mindössze akkora volt, hogy 2 jégkocka tartó fért el benne. Május végétől, egy hónapon keresztül, a hűtő tetején állt egy ötliteres befőttes üveg, a tartalma hetente cserélődött, aki arra járt, megkeverte a tetején lévő fakanállal: készült a bodzaszörp, amit aztán a világ legjobb ásványvizével, Borszékivel felöntve, jóféle „gyerekpezsgőt” ihattunk. 
A marosvásárhelyi házunk kertjében mindössze egy bodzabokor volt, itt az alföldön dúskálunk a jóban, a jó időnek és korán beköszönő nyárnak köszönhetően már több zsákkal szedtünk, egy része szárad a napon (teának), nagy részéből pálinka készül, a kamrában van már 15 liternyi szörp és bodzazselét is főztem. De vissza a szörphöz!

Hozzávalók:
10 db nagy, teljesen kinyílt bodzavirágzat
1 kg cukor (vagy ennek megfelelő édesítőszer)
4 liter víz
2 db (kezeletlen héjú) citrom
5 dkg borkősav

A teljesen kinyílt bodzavirág-tányérokat szedem csak le, egészséges (nem tetves) bokorról, csendes, érintetlen helyről, messze a kipufogógáztól. Tisztaságmániások hideg vízben leöblíthetik a bodzavirágokat de ezzel az értékes, ízes virágpor egy részét is eltávolítják, én mostanában már nem mosom.
Cukorszirupot készítek: felforralok 4 liter vizet, amelyben oldódásig keverem a cukrot. Miután kihűlt a szirup, beleteszem a bodzavirágokat, a felkarikázott citromot, elkeverem benne a borkősavat és 5 napig hagyom összeérni az ízeket, ezalatt rendszeresen kevergetem. „Azonnali” fogyasztáshoz az ötödik napon, szűrés után tiszta üvegekbe öntöm, majd ízlés szerint forrásvízzel vagy szódával hígítva élvezzük az ízét.
Ha télire készítem, szűrés után rozsdamentes edénybe teszem és forralom 10-12 percig, majd csírátlanított üvegekbe töltöm, lezárom és száraz dunsztba (egy kosárba, plédek között) hagyom másnapig.

Ha tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a blog facebook oldalát, ITT megteheted. Instagramon is követhetsz, mostanában ott sokkal aktívabb vagyok.