2012. május 15.

Fenyő szirup, köhögés ellen


A fenyőrügy-saga harmadik része (volt még likőr és főzött szörp). Ha elkészül, a gyógyszertári készítmények helyett ezzel fogjuk csillapítani a köhögést.

Hozzávalók:
fenyőrügy (lucfenyőről)
nádcukor (vagy méz)

A leszedett zsenge hajtásokat egy tiszta befőttesüvegbe rétegenként lecukrozom és szorosan lepréselem, hogy a fenyőhajtás és a cukor minél szorosabban érintkezzen. Legfelülre nádcukor kerül. A cukor hatására a hajtások levet engednek, az alsó rétegek mind jobban összeesnek és kifakulnak. Addig érlelem, míg az egész cukor elolvad és a hajtások kifakulnak (ez 7-10 nap is lehet).
A kép a harmadik napon készült, eredetileg tele volt az üveg.
Mikor a cukor elolvadt, leöntöm, ászűröm a levet és csírátlanított üvegekbe töltöm, lezárom. A leszűrt hajtásokat megszárítom és teát főzök belőlük.

6 megjegyzés:

paariza írta...

Ez nagyon érdekes ! Meddig tartható el a lé ? Hűtőben kell tartani ?

Verus írta...

Ez csodásan hangzik, már tele is van a saját üvegem, kíváncsian várom a végeredményt. Köszi a receptet!

Gabojsza írta...

paariza: Első alkalommal készítettem, így sajnos nem tudom, meddig tartható el:-( A biztonság kedvéért a hűtőben tárolom.

Verus, én köszönöm a visszajelzést!

Doros írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Verus írta...

Kedves Gabojsza!

Gondoltam mindenképp visszajelzek, hogy sikerült ez a csodaszer, mert valóban nagyon jó. Volt szerencsém kipróbálni is, mert sajnos az egyik fiam megfázott és elég csúnya köhögési rohamai voltak, alig bírtam elaltatni és gondolta, itt az idő.......egy kiskanál a szirupból és a köhögést mintha elvágták volna, egész éjjel szépen aludt. Nagyon örülök, hogy megosztottad a receptet, igazi kincs lett belőle. Engedelmeddel felteszem az oldalamra is. Annyit változtattam rajta, hogy miután leszűretem felforrósítottam, és dunsztba tettem, hogy minél tovább tárolható legyen. Tartósítót nem használtam, szerintem a sok cukor konzerválja majd.
További szép napot kívánok neked!

Gabojsza írta...

Verus, ebben bíztam! :-)))