2012. június 3.

Rétes kosárkák túrókrémmel, eperrel


Az egyik helyi újságban gasztronómiai rovatot vezetek. Hálás munka, a főszerkesztőtől szabad kezet kaptam, igyekszem helyi, egyszerűen beszerezhető, szezonális alapanyagokból könnyen elkészíthető fogásokat bemutatni.
Az alábbi recept a Kistérségi MiÚjság májusi számában jelent meg, épp akkor zajlott Kiskőrösön az Országos Rétes Fesztivál. Rétesnek rétes, csak kicsit másképp:-)

Hozzávalók 24 kosárkához:
1 csomag réteslap
250 g tehéntúró
2 dl tejszín (30%-os)
1 teáskanál vanília kivonat
1 citrom reszelt héja
Ízlés szerint méz (vagy cukor)
friss eper (kb. 30 szem)
olvasztott vaj, vagy szőlőmagolaj

A réteslapot kicsomagolom és mint vízszintesen, mint függőlegesen 3-3 részre vágom, nagyjából négyzet alakúra. Minden kosárkához 3 réteslap négyzetet fektetek egymásra, a 3 lap sarkait kicsit elfordítva egymáshoz képest, így egy csillag alakzatot kapok (mindegyiket megkenem vékonyan olvasztott vajjal, vagy olajjal, így majd ropogósra sülnek). A „csillagokat” muffin sütő tepsi mélyedéseibe igazgatom kosárka alakúra, és betolom a 200 fokos sütőbe 5-7 percre, míg aranybarnára és ropogósra sülnek (vigyázat, gyorsan pirul, hamar bekövetkezhet a "még nem jó - még nem jó - már nem jó") . A töltelékhez felverem a tejszínt, belekeverem az áttört túrót, ízesítem mézzel (vagy egyéb édesítőszerrel), vanília kivonattal, reszelt citromhéjjal. A túrókrémet közvetlenül tálalás előtt töltöm be a kosárkákba (különben eláztatná azokat), felezett eprekkel és némi reszelt citromhéjjal díszítem, az eperre csepegtetek pár csepp balzsamecetet. 20-25 perc alatt elkészíthető desszert.