Az egyik helyi újságban gasztronómiai rovatot vezetek. Hálás
munka, a főszerkesztőtől szabad kezet kaptam, igyekszem helyi, egyszerűen
beszerezhető, szezonális alapanyagokból könnyen elkészíthető fogásokat bemutatni.
Az alábbi recept a Kistérségi MiÚjság májusi számában jelent
meg, épp akkor zajlott Kiskőrösön az Országos Rétes Fesztivál. Rétesnek
rétes, csak kicsit másképp:-)
Hozzávalók 24 kosárkához:
1 csomag réteslap
1 teáskanál vanília kivonat
1 citrom reszelt héja
Ízlés szerint méz (vagy cukor)
friss eper (kb. 30 szem)
olvasztott vaj, vagy szőlőmagolaj
A réteslapot kicsomagolom és mint vízszintesen, mint
függőlegesen 3-3 részre vágom, nagyjából négyzet alakúra. Minden kosárkához 3
réteslap négyzetet fektetek egymásra, a 3 lap sarkait kicsit elfordítva egymáshoz képest, így
egy csillag alakzatot kapok (mindegyiket megkenem vékonyan olvasztott vajjal,
vagy olajjal, így majd ropogósra sülnek). A „csillagokat” muffin sütő tepsi
mélyedéseibe igazgatom kosárka alakúra, és betolom a 200 fokos sütőbe 5-7
percre, míg aranybarnára és ropogósra sülnek (vigyázat, gyorsan pirul, hamar bekövetkezhet a "még nem jó - még nem jó - már nem jó") . A töltelékhez felverem a tejszínt,
belekeverem az áttört túrót, ízesítem mézzel (vagy egyéb édesítőszerrel),
vanília kivonattal, reszelt citromhéjjal. A túrókrémet közvetlenül tálalás előtt
töltöm be a kosárkákba (különben eláztatná azokat), felezett eprekkel és némi
reszelt citromhéjjal díszítem, az eperre csepegtetek pár csepp balzsamecetet.
20-25 perc alatt elkészíthető desszert.