Cukormentes,
mivel nem cukorral készült, mert minimálisra redukáltam a cukorfogyasztásunkat
és igyekszem –amit lehet – másképp megoldani. Jó ideje természetes stevia
édesítőt használok, ami 4X édesebb a cukornál, jól oldódik hideg vízben is és
nincs mellékíze. Nem olcsó, de valamit valamiért… A levendulát meg szeretjük és
idén is volt nyílt nap szüretelési lehetőséggel a csodás kiskőrösi levendulásban,
így készülhet idén is szörp, levendulás cukor, levendulás vaníliafagylalt, meg ez a zselé.
A zselé a szörpkészítéssel szorosan összefügg, ugyanis nem más, mint a kellemes édességűre hígított, majd pektinnel besűrített levendulaszörpöm egy része, amit palacsintába, desszertekbe, fagylaltra téve használok majd el.
A zselé a szörpkészítéssel szorosan összefügg, ugyanis nem más, mint a kellemes édességűre hígított, majd pektinnel besűrített levendulaszörpöm egy része, amit palacsintába, desszertekbe, fagylaltra téve használok majd el.
Hozzávalók:
levendula szörp
levendula szörp
víz
pektin,
vagy lekvárzselésítő
csírátlanított,
kisméretű üvegek, jól záródó tetővel
A
töményen nagyon intenzíven levendula ízű szörpöt vízzel kelelemes édességűre hígítom,
felforralom és belekeverem a pektint, vagy lekvár zselésítőt (amiből annyit
használok, mintha gyümölcslekvárt főznék). 2-3 percig forralom, majd csírátlanított*
üvegekbe öntöm. Az üvegeket lezárom, pár percre fejtetőre fordítom, majd száraz
dunsztban (plédek között, egy kosárban) hagyom lassan kihűlni. Másnap-harmadnap
mehetnek a kamrapolcra, de felbontás után hűtőben tárolom, mert nincs benne
semmi tartósítószer és szoba hőmérsékleten pár nap alatt megromlana. Ugyanúgy és
ugyanarra használom, mint bármelyik lekváromat.
*
a szörpös üvegeket nagyon alaposan elmosogatom, még alaposabban leöblítem és
tepsire sorakoztatom, az ugyanúgy elmosott kupakokkal együtt. Betolom a 120-130
C-fokra előmelegített sütőbe és ott is hagyom 15-20 percre. Mosogatógépben, 90
fokos programon is tökéletes a csírátlanítás.