Tudom,
kicsit hatásvadász a cím, mert hogy lehet egy szörp cukormentes? Hát úgy, hogy
nem cukorral készült. Több okból minimálisra redukáltam a cukorfogyasztásunkat
és igyekszem –amit lehet – másképp megoldani. Egyik évben mindent xilittel
főztem be, na olyat többet nem csinálok, mert minket meghajt… egy ideje
természetes stevia édesítőt használok, ami 4X édesebb a cukornál, jól oldódik
hideg vízben is és nincs mellékíze. Nem olcsó, de valamit valamiért… A
levendulát meg szeretjük és idén voltam olyan szerencsés, hogy szedhettem a
csodás kiskőrösi levendulásban egy kosárra valót, amiből garázdálkodhatok
kedvemre.
Hozzávalók:
1
liter víz
200
g inka sweet stevia 4x
35
g (egy 3 dl-s pohár) levendulavirág (tisztán mérve, szára nélkül)
25
g citromsav (ettől lesz igazán szép színe)
A
édesítőszerből (akit nem kötnek diétás tanácsok, főzze nyugodtan cukorból),
citromsavból és vízből szirupot főzök, hagyom kicsit hűlni, majd hozzáadom a
levendula virágokat. Hagyom állni pár órát (vagy egy éjszakát), majd leszűröm, a
virágokat szűrőben jól kinyomkodom, a levet újra felforralom és csírátlanított*
üvegekbe öntöm. Az üvegeket lezárom, majd száraz dunsztban (plédek között, egy
kosárban) hagyom lassan kihűlni. Másnap-harmadnap mehetnek a kamrapolcra,
de felbontás után hűtőben tárolom, mert nincs benne semmi tartósítószer és
szobahőmérsékleten pár nap alatt megromlana.
Vízzel,
vagy szódával hígítva, jégkockával, esetleg (bio) citromszelettel kínálom
üdítőnek, vagy a tömény szirupot kekszekbe, krémekbe, desszertekbe (pld.
sajttortába) ízesítőnek használom.
Töményen nagyon intenzíven levendula ízű, ez hígításkor épp kellemesre szelídül, a színe pedig még szódával hígítás után is mesés a citromsavnak köszönhetően, szóval ehhez tényleg érdemesebb citromlé helyett citromsavat használni! (citromlével sárgás szirupot kapunk)
Töményen nagyon intenzíven levendula ízű, ez hígításkor épp kellemesre szelídül, a színe pedig még szódával hígítás után is mesés a citromsavnak köszönhetően, szóval ehhez tényleg érdemesebb citromlé helyett citromsavat használni! (citromlével sárgás szirupot kapunk)
*
a szörpös üvegeket nagyon alaposan elmosogatom, még alaposabban leöblítem és
tepsire sorakoztatom, az ugyanúgy elmosott kupakokkal együtt. Betolom a 120-130
C-fokra előmelegített sütőbe és ott is hagyom 15-20 percre. Mosogatógépben, 90
fokos programon is tökéletes a csírátlanítás.
Ha tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a blog facebook oldalát, ITT megteheted. Instagramon is követhetsz, mostanában ott sokkal aktívabb vagyok.