2018. június 22.

Mac&cheese, avagy a sajtos makarónim



Az én sajtos makarónim annyiban hasonlít az eredeti amerikai receptre, hogy bechamel alapú sajtszósszal készül és többféle sajt kerül bele. Egyszemélyes adagokban szoktam készíteni és bevallom, nem túl gyakran kerül asztalra, mert igazi kalória-, és szénhidrátbomba, cserében igen eteti magát…

Hozzávalók 4 adaghoz:
30 dkg makaróni, vagy szarvacska tészta
5 dkg vaj
5 dkg liszt
5 dl tej
1 teáskanál mustár
20 dkg reszelt füstölt mozzarella sajt
2 csomag (2 X 100 g) mozzarella (a lében eltett változat)
só és frissen őrölt fehér bors

A tésztát alaposan sózott, lobogva forró vízben al dente-re, azaz „fogkeményre” főzöm, és még attól is picit keményebbre, mert a sütőben úgyis elkészül.
Közben elkészítem a sajtmártást: megolvasztom a vajat, elkeverem benne a lisztet amit csak addig melegítek, amíg habzani kezd. Hozzáadom a tejet és habverővel csomómentesre keverem, majd felforralom és kevergetve besűrítem. Ízesítem frissen őrölt fehérborssal és mustárral, majd belekeverem a lereszelt füstölt sajt kétharmadát.
A kifőtt tésztát leszűröm és alaposan elkeverem a sajtmártással, majd elosztom 4 db kivajazott sütőtálban. Mindegyik tetejére teszek mozzarella szeleteket (a lében eltett fajtát, amit tojás szeletelővel szoktam egyforma vastagságúra szeletelni), majd erre szórom a maradék reszelt füstölt mozzarellát. A sütőtálakat tepsire teszem és betolom a 180 C-fokos sütőbe úgy 20-25 percre, addig a teteje épp kezd pirulni. Zöldsalátával, vagy kedvenc paradicsom salátámmal még finomabb.

A bejegyzést a Szarvasi Mozzarella Kft szponzorálta, köszönet érte.

Ha tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a blog facebook oldalát, ITT megteheted. Instagramon is követhetsz, mostanában ott sokkal aktívabb vagyok.