2018. június 23.

Házi olajos hal „konzerv”


Vettem egy kiló fagyasztott sprotnit és elkészítettem ÉP egyik kedvencét, az olajos halkonzerv házi változatát. Egy ráérős napon jó kis elfoglaltság megpucolni 1 kg sprotnit, a többi már szinte magától megvan.

Hozzávalók:
1 kg mélyfagyasztott sprotni
hidegen sajtolt növényi olaj (olíva, vagy napraforgó)
2 dl víz
2 citrom leve
3 babérlevél
1 kiskanál szemes bors
1 mokkáskanál koriandermag
3 gerezd fokhagyma
1 púpos teáskanál só
steril 2 dl-es befőttes üvegek kupakokkal együtt

Hagyom a halat felengedni, majd megtisztítom: levágom a fejét, az ujjam a hasüregbe dugva felszakítom azt és kiszedem a zsigereit. Ezt a lépést nem érdemes kihagyni, mert ha rajta hagyjuk a fejét és benne hagyjuk a zsigereit, keserű lehet a végeredmény (próbáltam). A halakat folyó hideg víz alatt kívül-belül leöblítem, lecsepegtetem és a fűszerekkel együtt egy edénybe teszem. Ráöntök annyi olajat (olíva vagy napraforgó), hogy majdnem ellepje, hozzáfacsarom 2 citrom levét és adok hozzá1-2 dl vizet. Felforralom, majd nagyon lassú tűzön hagyom jó fél órát főni. Hagyom langyosra hűlni, majd a halakat csírátlanított *2 dl-es üvegekbe teszem, rászűröm az olajat (teleöntöm az üvegeket), rácsavarom a kupakot, majd vizes dunsztba teszem: egy edény aljára teszek egy tiszta konyharuhát, ráhelyezem a lezárt üvegeket, felöntöm annyi vízzel, hogy az üvegek háromnegyedéig érjen, és lassú tűzön hagyom pöszörögve forrni 30 percig. Az üvegeket kiveszem a vízből és száraz dunsztba helyezem (egy kosárba, plédek közé), ott is hagyom másnapig, majd mehetnek a kamrapolcra. Dunsztolás nélkül hűtőszekrényben 3-4 napig tartható el.

Nagyobb halakból is szoktam olajos halat készíteni.

Ha tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a blog facebook oldalát, ITT megteheted. Instagramon is követhetsz, mostanában ott sokkal aktívabb vagyok.