Vettem egy kiló fagyasztott
sprotnit és elkészítettem ÉP egyik kedvencét, az olajos halkonzerv házi
változatát. Egy ráérős napon jó kis elfoglaltság megpucolni 1 kg sprotnit, a
többi már szinte magától megvan.
Hozzávalók:
1 kg
mélyfagyasztott sprotni
hidegen sajtolt növényi olaj
(olíva, vagy napraforgó)
2 dl víz
2 citrom
leve
3
babérlevél
1
kiskanál szemes bors
1 mokkáskanál
koriandermag
3 gerezd
fokhagyma
1 púpos
teáskanál só
steril 2
dl-es befőttes üvegek kupakokkal együtt
Hagyom a halat felengedni, majd megtisztítom: levágom a
fejét, az ujjam a hasüregbe dugva felszakítom azt és kiszedem a zsigereit. Ezt
a lépést nem érdemes kihagyni, mert ha rajta hagyjuk a fejét és benne hagyjuk a
zsigereit, keserű lehet a végeredmény (próbáltam). A halakat folyó hideg víz
alatt kívül-belül leöblítem, lecsepegtetem és a fűszerekkel együtt egy edénybe
teszem. Ráöntök annyi olajat (olíva vagy napraforgó), hogy majdnem ellepje,
hozzáfacsarom 2 citrom levét és adok hozzá1-2
dl vizet. Felforralom, majd nagyon
lassú tűzön hagyom jó fél órát főni. Hagyom langyosra hűlni, majd a halakat csírátlanított
*2 dl-es üvegekbe teszem, rászűröm az olajat (teleöntöm az üvegeket),
rácsavarom a kupakot, majd vizes dunsztba teszem: egy edény aljára teszek egy
tiszta konyharuhát, ráhelyezem a lezárt üvegeket, felöntöm annyi vízzel, hogy
az üvegek háromnegyedéig érjen, és lassú tűzön hagyom pöszörögve forrni 30 percig.
Az üvegeket kiveszem a vízből és száraz dunsztba helyezem (egy kosárba, plédek
közé), ott is hagyom másnapig, majd mehetnek a kamrapolcra. Dunsztolás nélkül hűtőszekrényben
3-4 napig tartható el.
Nagyobb halakból is szoktam olajos halat készíteni.
Ha tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem
lájkoltad a blog facebook oldalát, ITT megteheted. Instagramon is követhetsz, mostanában ott sokkal
aktívabb vagyok.