Nemrég
vettem egy slow juicert* (lassú prés), és reggelente egy-egy finom
zöldség-gyümölcs juice-al kezdem a napot. Nagylányom évek óta használ ilyet és
sok jó tanácsot kaptam tőle, többek között azt, hogy ideális esetben a juice
80% zöldségből, max 20% gyümölcsből álljon, különben hirtelen megemeli a
vércukor szintem és farkaséhes leszek utána. Már több receptet kipróbáltam és
nagyon elégedett vagyok, az új gépem klasszisokkal jobb eredményt produkál,
mint a hagyományos gyümölcsprés.
Rendszeresen jelentkezem majd hasonló receptekkel, akit érdekel, figyelje az oldalt, vagy kövessen Instagramon, illetve facebookon.
Rendszeresen jelentkezem majd hasonló receptekkel, akit érdekel, figyelje az oldalt, vagy kövessen Instagramon, illetve facebookon.
A mait ne a színe alapján ítéljük meg, mert a szerény kinézet mögött csábító ízek rejtőznek. Nyáron, jégkockával tálalva leves helyett fogjuk szürcsölni.
Hozzávalók 3-4 adaghoz:
2 közepes méretű kígyóuborka
1 sárgarépa
1
zöldpaprika
kis
csokor friss bazsalikom
1
nagy húsos paradicsom
1
újhagyma
250
g friss spenót
A hozzávalókat megmosom, a zöldpaprikát kicsumázom, mindent felaprítok akkora darabokra, hogy a lassú prés garatnyílásán beférjen, majd kipréselem (kétszer, hogy garantáltan minden levet kinyerjek). Ha nem fogy el azonnal, üvegedényben (egy csatos üvegben, vagy üvegkulacsban), lezárva tárolom a hűtőszekrényben. 24 órán belül igyekszem elfogyasztani.
A „szárazanyagot” sem dobom ki. Egy következő étkezésnél, tapadásmentes serpenyőben, egy csepp olívaolajon megdinsztelem, sózom, borsozom, öntök rá két felvert tojást és isteni zöldséges rántottát sütök belőle.
*
Lassú prést használva, akár 30-40%-kal több zöldség, vagy gyümölcslevet kapok,
és ugyanennyivel több vitamint és más beltartalmi értéket, egy hagyományos
gyümölcscentrifugához képest. A pohárban az ital idővel sem válik szét, homogén,
selymes, krémes állagú, már ránézni is jó. A hideg préselés miatt az ízek, illatok
intenzívebbek. A lassú prések megbirkóznak leveles zöldségekkel is (spenót,
mángold, káposzták), friss fűszernövényekkel, kifacsarják az összes levet a
répából, zellerből, céklából. Működésük sokkal halkabb, könnyen tisztíthatók és
nem utolsó sorban jóval kevesebb helyet foglalnak a konyhapulton.