2019. június 2.

Reggeli zöldség juiceNemrég vettem egy slow juicert* (lassú prés), és reggelente egy-egy finom zöldség-gyümölcs juice-al kezdem a napot. Nagylányom évek óta használ ilyet és sok jó tanácsot kaptam tőle, többek között azt, hogy ideális esetben a juice 80% zöldségből, max 20% gyümölcsből álljon, különben hirtelen megemeli a vércukor szintem és farkaséhes leszek utána. Már több receptet kipróbáltam és nagyon elégedett vagyok, az új gépem klasszisokkal jobb eredményt produkál, mint a hagyományos gyümölcsprés.
Rendszeresen jelentkezem majd hasonló receptekkel, akit érdekel, figyelje az oldalt, vagy kövessen Instagramon, illetve facebookon.

A mait ne a színe alapján ítéljük meg, mert a szerény kinézet mögött csábító ízek rejtőznek. Nyáron, jégkockával tálalva leves helyett fogjuk szürcsölni.

Hozzávalók 3-4 adaghoz:
2 közepes méretű kígyóuborka
1 sárgarépa
1 zöldpaprika
kis csokor friss bazsalikom
1 nagy húsos paradicsom
1 újhagyma
250 g friss spenót

A hozzávalókat megmosom, a zöldpaprikát kicsumázom, mindent felaprítok akkora darabokra, hogy a lassú prés garatnyílásán beférjen, majd kipréselem (kétszer, hogy garantáltan minden levet kinyerjek). Ha nem fogy el azonnal, üvegedényben (egy csatos üvegben, vagy üvegkulacsban), lezárva tárolom a hűtőszekrényben. 24 órán belül igyekszem elfogyasztani.

A „szárazanyagot” sem dobom ki. Egy következő étkezésnél, tapadásmentes serpenyőben, egy csepp olívaolajon megdinsztelem, sózom, borsozom, öntök rá két felvert tojást és isteni zöldséges rántottát sütök belőle.

* Lassú prést használva, akár 30-40%-kal több zöldség, vagy gyümölcslevet kapok, és ugyanennyivel több vitamint és más beltartalmi értéket, egy hagyományos gyümölcscentrifugához képest. A pohárban az ital idővel sem válik szét, homogén, selymes, krémes állagú, már ránézni is jó. A hideg préselés miatt az ízek, illatok intenzívebbek. A lassú prések megbirkóznak leveles zöldségekkel is (spenót, mángold, káposzták), friss fűszernövényekkel, kifacsarják az összes levet a répából, zellerből, céklából. Működésük sokkal halkabb, könnyen tisztíthatók és nem utolsó sorban jóval kevesebb helyet foglalnak a konyhapulton.