2019. június 11.

Süngomba steakMegtaláltam a tökéletesen húsízű vegán mennyországot! Süngombának* hívják.
Ha csak úgy elém tennék, és nem tudnám mit eszem, azt mondanám, hogy egy istenien szaftos fiatal borjúhússal kényeztetnek. Élvezet volt minden egyes falatja és egy 150 grammos csomagból készült „steak” egyik kedvenc Ottolenghi salátámmal tálalva nem csak kalóriaszegény és diétás, de kiadós és mennyei ebédem volt.

A süngombát szinte füstölésig hevített vasserpenyőben érdemes sütni, minimális zsiradékon (én olívaolajat használtam). Az állaga nekem leginkább egy Szent Jakab kagylóra emlékeztet, és annyira jó az íze, hogy extra fűszerezést nem igényel.
A vastagabb gombákat mosás nélkül (különben megszívná magát vízzel), vízszintesen elfelezve helyezem a forró serpenyőbe és a gombák tetejére egy nehezebb lábast teszek, ezzel enyhe nyomást gyakorlok rájuk, kvázi picit kilapítom őket. 2 percig sütöm mindkét oldalát, majd finoman sózom, borsozom és oldalanként további 2 percig sütöm, közben levet enged, ami el is párolog a magas hőtől és pörk anyag képződik a gomba felületén, ami tovább fokozza a steak feelinget. Salátával körítve azonnal tálalom.*A süngomba – más néven oroszlánsörény gomba, majomfejgomba,  yamabushitake vagy Pom-Pom blanc, egy ehető gombafaj a galambgomba alkatúak közül (latin neve: Hericium erinaceus, angolul: Lion's Mane mushroom) Mikróbaellenes, gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatású, csökkenti a vérzsír- és vércukorszintet, a hagyományos kínai gyógyászatban pedig gyomor- és bélbántalmak (gyomorfekély, reflux, gyulladásos bélbetegségek), valamint ideggyengeség és általános kimerültségi állapot kezelésére, de depresszió csökkentésére is használják. Esszenciális aminosav tartalma átlagon felüli, a 19-ből 16-ot , azaz majdnem az összes, az ember számára nélkülözhetetlen aminosavat tartalmazza. Itthon a Bio-Fungi Kft forgalmazza, kapható a METRO és Auchan áruházakban.
A gombáért köszönet az AMIGO – a mi gombánknak!

Ha tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a blog facebook oldalát, ITT megteheted. Instagramon is követhetsz