Egy
nagyon zöld juice készült ma, csupa zöld
zöldségből, a kertből frissen szedett fűszernövényekkel ízesítve. Igazán finom,
és bár én reggelire fogyasztottam, akár levesként is bevetném bármelyik kánikulanapon.
A préselés után visszamard szárazanyagból – hogy a rostbevitel is meglegyen –
jó szokásomhoz híven rántotta készült (forró serpenyőben pár csepp olívaolajon,
pár percig kevergetve dinszteltem a préselés után visszamaradt zöldség „szárazanyagot”,
majd összesütöttem 2 felvert tojással).
Hozzávalók:
1 kígyóuborka (vagy 2-3 fürtös uborka)
fél szál szárzeller
1 újhagyma
1 negyed fej kelkáposzta
friss bazsalikom, oregánó, lestyán, és fodros petrezselyem, összesen egy kis csokorra való
Hozzávalók:
1 kígyóuborka (vagy 2-3 fürtös uborka)
fél szál szárzeller
1 újhagyma
1 negyed fej kelkáposzta
friss bazsalikom, oregánó, lestyán, és fodros petrezselyem, összesen egy kis csokorra való
A
hozzávalókat megmosom, mindent felaprítok akkora darabokra, hogy a lassú prés
garatnyílásán beférjen, majd kipréselem (kétszer, hogy garantáltan minden levet
kinyerjek). Ha nem fogy el azonnal, üvegedényben (egy csatos üvegben, vagy
üvegkulacsban), lezárva, max. 24 órát tárolom a hűtőszekrényben.
Fenti mennyiségből 600 ml juice lett.
Fenti mennyiségből 600 ml juice lett.
* Lassú prést
használva, akár 30-40%-kal több zöldség, vagy gyümölcslevet kapok, és
ugyanennyivel több vitamint és más beltartalmi értéket, egy hagyományos
gyümölcscentrifugához képest. A pohárban az ital idővel sem válik szét,
homogén, selymes, krémes állagú, már ránézni is jó. A hideg préselés miatt az
ízek, illatok intenzívebbek. A lassú prések megbirkóznak leveles zöldségekkel
is (spenót, mángold, káposzták), friss fűszernövényekkel, kifacsarják az összes
levet a répából, zellerből, céklából. Működésük sokkal halkabb, könnyen
tisztíthatók és nem utolsó sorban jóval kevesebb helyet foglalnak a
konyhapulton.
Ha tetszett a
bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a blog facebook
oldalát, ITT
megteheted. Instagramon is követhetsz.