Levendula-őrületem
újabb állomása. Elkészítéséhez házi levendula szörpöt használtam, egy olyat,
amihez nem tettem olyan sok levendula virágot, és nem volt elegendő citromsavam
sem itthon, így eleinte úgy tűnt, hogy szép lesz a színe, ám forralás közben
kifakult és aranysárgává változott. Sebaj, desszertekbe pont jó!
Hozzávalók:
6
tojássárgája (a fehérjékből lehet Pavlova tortát, vagy fehérpiskótát sütni)
1
dl levendulaszörp
3
dl zsíros tej (min. 3,5%-os)
2
dl tejszín (30% zsírtartalmú, NEM főzőtejszín!)
1
vaníliarúdnak a kikapart belseje, vagy 1 teáskanál házi vanília kivonat
A
tojássárgájákat robotgéppel felhabosítom, majd belekeverem a tej és tejszín
keverékét, meg a levendula szirupot a vaníliával együtt. Állandóan kevergetve
85°C-ig melegítem, majd leszűröm és lehűtöm. Ha alaposan lehűlt, 20 perc alatt
a fagylaltgépem krémes fagylalttá keveri. Fagylaltgép hiányában zárható dobozba
öntöm, beteszem a fagyasztóba és fél óránként botmixerrel átkeverem, legalább
4X (a végeredmény nem lesz annyira krémes, mint a fagylaltgéppel készült, de a
szükség nagy úr ).