2019. március 31.

Pörköld magad! – kávépörkölés házilag


Gyerekkoromban gyakran lengte be a marosvásárhelyi házunkat a frissen pörkölt kávé illata.
A hetvenes években, a boltokban leginkább zöld kávét árultak hatalmas jutazsákokból, így Édesanyám maga pörkölte a kávét, egy forgólapátos serpenyő-szerűségben, aminek fedele is volt, egy kis ablakkal, amin keresztül figyelemmel lehetett kísérni a pörkölés folyamatát.

Manapság újra divat a házi kávépörkölés. A napokban érkezett a Zahara zöld kávé csomagom, amit magam pörköltem, és aminek illatával visszarepültem az időben a hetvenes évekbe. A csomag single origin 100% arabica Brasil Santos pörköletlen zöld kávét rejt, amit az OfficeCoffee webáruházban lehet megrendelni, másik három fajta zöld kávéval egyetemben.


Bár mindösszesen 3 féle pörkölési módot különböztetünk meg (bécsi, francia, és olasz) valójában a pörkölőmester alkotói szabadsága végtelen!
Ahogy egy színnek számtalan különböző árnyalata létezik, mindenki maga döntheti el, milyen színűre pörköli a saját kávéját.



A zöld kávé házi pörköléséhez előmelegítem a sütőt 220 fokra. Egy tepsi aljára sütőpapírt terítek, ezen eloszlatom egyenletesen a megpörkölni kívánt szemes zöld kávét. Érdemes figyelni, hogy ne kerüljenek egymás tetejére szemek, és túl szorosan se legyenek egymás mellett.
Bevallom, én olyan izgatott voltam, hogy végig a sütő mellett álltam és figyeltem, mi történik. Körülbelül 5 perc elteltével hallottam az úgynevezett első reccsenést, ezután már résen kell lenni, visszavenni a hőmérsékletet 190-200 fokra, kinyitni a sütőt, és átkeverni a szemeket. Nem kell kapkodni, ezzel is segítve, hogy gyorsabban visszahűljön a sütő. Ezután 2-3 percenként érdemes átkevergetni, mert elég gyorsan változik a kávébabok színe. Onnantól, hogy a sárgás árnyalat eltűnik, és előjön a világosbarna szín, már bármikor le lehet kapcsolni a sütőt, ízlésünk, kedvünk szerint. Arra kell figyelni, hogy a kívánt árnyalat elérése előtt kicsivel korábban érdemes kivenni a sütőből, mivel a kávébabok a cseresznyemagokhoz hasonlóan jól tartják a hőt (ez nem meglepő, hiszen a szemes zöld kávé nem más, mint a kávécseresznye magja) és emiatt a sütőből kivéve nem áll le azonnal a pörkölés folyamata, enyhén sötétedni fog a kávébab. Otthon a sütőben nem lesz tökéletesen egyenletes a pörkölés, de ez nem is cél! A sütőből kivéve azonnal átteszem a kávét egy másik hőálló edénybe, és ha időm engedi, kevergetem, ezzel felgyorsítva a hőleadást és hűlést.

Minél világosabb a pörkölés, a kávé annál inkább megőrzi fajtajellegét, gyümölcsös, savas ízjegyeit. A koffein egy teljesen ízmentes vegyület, a kávé nem a koffeintartalomtól, hanem a sötét pörköléstől kapja a jól ismert kesernyés, csokoládés ízvilágot. Ha a kávészemek körül látható egy félig levált vékony hártya, az a pergamen héj. Ha sok van belőle, akkor ez arra utal, hogy száraz eljárással dolgozták fel a kávét, Ilyenkor édesebb ízjegyekre számíthatunk a csészében.