Adél
lányom almás sütire vágyott. Legyen vegán, minél egészségesebb és finom. Naná J
Ez nem az a fajta süti, amit kockákra/szeletekre vágva eszünk, inkább desszertvilla/kiskanál dukál hozzá, meg kistányér, de az íze… kárpótol mindenért!
Ez nem az a fajta süti, amit kockákra/szeletekre vágva eszünk, inkább desszertvilla/kiskanál dukál hozzá, meg kistányér, de az íze… kárpótol mindenért!
Hozzávalók
egy 30 cm átmérőjű piteformához:
A tésztához:
A tésztához:
360
g zabpehely
100
g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
100
g kókuszzsír (azaz megdermedt kókuszolaj)
80
g eritrit (vagy más édesítőszer)
12
g sütőpor
az almák
kifacsart levének egy része
A
töltelékhez:
1,5
kg alma
ízlés
szerint fahéj
1
evőkanál (házi) vaníliás eritrit*
Az
almákat meghámozom, nagy lyukú reszelőn lereszelem, a levét kinyomkodom és
félreteszem, mert egy része kelleni fog a tésztához. A kifacsart almareszeléket
beízesítem a fahéjjal, vaníliás cukorral, és állni hagyom, míg elkészítem a
tésztát.
A
zabpelyhet késes aprítóban ledarálom, de nem teljesen liszt-szerűre, hanem
hagyok benne darabosabb részeket is. Összekeverem a száraz hozzávalókkal,
összemorzsolom a kókuszzsírral, majd fokozatosan adagolom hozzá az alma levét addig,
míg összecsípve összeáll a tészta. Kettéosztom, az egyik felét belenyomkodom a
piteformába úgy, hogy peremet is készítek neki. Az almát rásimítom úgy, hogy
mindenhol nagyjából azonos vastagságú legyen, majd rámorzsolom a tészta másik
felét is, kicsit lelapogatom.
170
C fokos előmelegített sütőben kb. 40 percig sütöm, míg szép aranybarna nem lesz
a teteje. Szeletelés előtt hagyom langyosra hűlni.
*A
vaníliás eritritet is magam készítem: késes robotgépben összedarálok 250 g
eritritet egy vaníliarúddal, amit előzőleg felaprítottam. Jól záródó üvegben
tárolom.