2019. március 30.

Zabpelyhes-almás pite (vegán)



Adél lányom almás sütire vágyott. Legyen vegán, minél egészségesebb és finom. Naná J
Ez nem az a fajta süti, amit kockákra/szeletekre vágva eszünk, inkább desszertvilla/kiskanál dukál hozzá, meg kistányér, de az íze… kárpótol mindenért!

Hozzávalók egy 30 cm átmérőjű piteformához:
A tésztához:
360 g zabpehely
100 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
100 g kókuszzsír (azaz megdermedt kókuszolaj)
80 g eritrit (vagy más édesítőszer)
12 g sütőpor
az almák kifacsart levének egy része
A töltelékhez:
1,5 kg alma
ízlés szerint fahéj
1 evőkanál (házi) vaníliás eritrit*

Az almákat meghámozom, nagy lyukú reszelőn lereszelem, a levét kinyomkodom és félreteszem, mert egy része kelleni fog a tésztához. A kifacsart almareszeléket beízesítem a fahéjjal, vaníliás cukorral, és állni hagyom, míg elkészítem a tésztát.

A zabpelyhet késes aprítóban ledarálom, de nem teljesen liszt-szerűre, hanem hagyok benne darabosabb részeket is. Összekeverem a száraz hozzávalókkal, összemorzsolom a kókuszzsírral, majd fokozatosan adagolom hozzá az alma levét addig, míg összecsípve összeáll a tészta. Kettéosztom, az egyik felét belenyomkodom a piteformába úgy, hogy peremet is készítek neki. Az almát rásimítom úgy, hogy mindenhol nagyjából azonos vastagságú legyen, majd rámorzsolom a tészta másik felét is, kicsit lelapogatom.
170 C fokos előmelegített sütőben kb. 40 percig sütöm, míg szép aranybarna nem lesz a teteje. Szeletelés előtt hagyom langyosra hűlni.

*A vaníliás eritritet is magam készítem: késes robotgépben összedarálok 250 g eritritet egy vaníliarúddal, amit előzőleg felaprítottam. Jól záródó üvegben tárolom.