Ez
a remek fogás lehet meleg előétel, sült mellé köret, vagy könnyű vacsora, egy
pohár borral.
A laskagomba másik neve az osztriga gomba, és ha már osztriga, adta magát, hogy Rockefeller-módra* készítsem. Bitang finom, az eddigi legjobb laskagomba ételem!
A laskagomba másik neve az osztriga gomba, és ha már osztriga, adta magát, hogy Rockefeller-módra* készítsem. Bitang finom, az eddigi legjobb laskagomba ételem!
Hozzávalók
4 főre:
fél
kiló laska (osztriga) gomba
10
dkg friss bébispenót
2
evőkanál olívaolaj
2
gerezd fokhagyma
3
kis mogyoróhagyma
pár
csepp tabasco szósz
3
vékony szelet bacon
2
ek frissen reszelt parmezán sajt + a tálaláshoz
pár
szál petrezselyemzöld, aprítva
1
marék Panko morzsa, vagy friss házi kenyérmorzsa
tengeri
só és frissen őrölt bors, ízlés szerint
A
sütőt előmelegítem 220 fokra.
A gombák tönkjét levágom, a gombákat pedig egy sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatom, lemezes oldalukkal felfelé. Sózom, borsozom, megspriccelem kevés olívaolajjal és betolom 6-7 percre a sütőbe.
A gombák tönkjét levágom, a gombákat pedig egy sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatom, lemezes oldalukkal felfelé. Sózom, borsozom, megspriccelem kevés olívaolajjal és betolom 6-7 percre a sütőbe.
Közben
elkészítem a tölteléket: kevés olívaolajon megpirítom az apróra felkockázott
bacont, majd hozzáadom az aprított mogyoróhagymát, rádobom a reszelt fokhagymát,
majd a spenótot. Sózom, borsozom, és addig kevergetem, míg épp csak összeesik a
spenót (3-4 perc). Ízesítem tabasco szósszal és fél perc múlva leveszem a
tűzről, majd hozzákeverem a panko morzsát, a parmezánt és az aprított
petrezselymet.
Az
elősütött gombák tetejére halmozom a spenótos-morzsás keveréket, betolom a
forró sütőbe és 220 fokon addig sütöm, amíg a morzsa aranybarna lesz.
Tálaláskor megszórom még egy kevés parmezánnal és apró, friss bazsalikom
levelekkel díszítem.
*Az osztrigaRockefeller az egyik legdekadensebb luxusétel, aminek receptjét az USA
legrégebbi, ma is üzemelő családi éttermében, a New Orleans-i Antoine-ban alkotta meg
1899-ben az étterem alapító fia, Jules Alciatore, a leggazdagabb amerikai, John
D. Rockefeller tiszteletére.
A
gombáért köszönet a Bio-Fungi Kft-nek. Több, mint 100 gombás receptet találsz
az oldalunkon, ITT.
Ha tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem
lájkoltad a blog facebook oldalát, ITT megteheted.
Instagramon is követhetsz, mostanában
ott vagyok aktívabb .