2019. március 16.

Laskagomba Rockefeller-módra



Ez a remek fogás lehet meleg előétel, sült mellé köret, vagy könnyű vacsora, egy pohár borral.
A laskagomba másik neve az osztriga gomba, és ha már osztriga, adta magát, hogy Rockefeller-módra* készítsem. Bitang finom, az eddigi legjobb laskagomba ételem!

Hozzávalók 4 főre:
fél kiló laska (osztriga) gomba
10 dkg friss bébispenót
2 evőkanál olívaolaj
2 gerezd fokhagyma
3 kis mogyoróhagyma
pár csepp tabasco szósz
3 vékony szelet bacon
2 ek frissen reszelt parmezán sajt + a tálaláshoz
pár szál petrezselyemzöld, aprítva
1 marék Panko morzsa, vagy friss házi kenyérmorzsa
tengeri só és frissen őrölt bors, ízlés szerint

A sütőt előmelegítem 220 fokra.
A gombák tönkjét levágom, a gombákat pedig egy sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatom, lemezes oldalukkal felfelé. Sózom, borsozom, megspriccelem kevés olívaolajjal és betolom 6-7 percre a sütőbe.
Közben elkészítem a tölteléket: kevés olívaolajon megpirítom az apróra felkockázott bacont, majd hozzáadom az aprított mogyoróhagymát, rádobom a reszelt fokhagymát, majd a spenótot. Sózom, borsozom, és addig kevergetem, míg épp csak összeesik a spenót (3-4 perc). Ízesítem tabasco szósszal és fél perc múlva leveszem a tűzről, majd hozzákeverem a panko morzsát, a parmezánt és az aprított petrezselymet.
Az elősütött gombák tetejére halmozom a spenótos-morzsás keveréket, betolom a forró sütőbe és 220 fokon addig sütöm, amíg a morzsa aranybarna lesz. Tálaláskor megszórom még egy kevés parmezánnal és apró, friss bazsalikom levelekkel díszítem.

*Az osztrigaRockefeller az egyik legdekadensebb luxusétel, aminek receptjét az USA legrégebbi, ma is üzemelő családi éttermében, a New Orleans-i Antoine-ban alkotta meg 1899-ben az étterem alapító fia, Jules Alciatore, a leggazdagabb amerikai, John D. Rockefeller tiszteletére.

A gombáért köszönet a Bio-Fungi Kft-nek. Több, mint 100 gombás receptet találsz az oldalunkon, ITT.

Ha tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a blog facebook oldalát, ITT megteheted. Instagramon is követhetsz, mostanában ott vagyok aktívabb .