Végre
tavasz van! Reggel korábban világosodik, nappal már 21 fok van. Beindult a medvehagyma-szezon,
már van nagyon zsenge csalán, a turbolya is nő és indul a hegyes kucsmagomba szezon,
ma már találtunk 4 darabot, ez volt az idei első:
Csalán
krémlevest minden évben készítek ilyenkor, ahogy a március nálunk minden évben
arról szól, hogy fütyülünk a tavaszi fáradságra, mert (bio) csírákkal tuningoljuk
magunkat. Kedvenceim a sangó retek, a póréhagyma, a vörös káposzta, a zsázsa,
de gyakorlatilag mindegy, melyiket eszem és mihez, bármelyiktől pörgök, mint
egy duracell nyuszi J A mai csalán
krémlevesbe póréhagyma csírát tettem, igazán feldobta a végeredményt.
Hozzávalók
4 főre:
csapott
evőkanálnyi vaj és ugyanennyi olívaolaj
1
nagy fej vöröshagyma
1
nagy csomó friss, zsenge csalánhajtás (kb. fél szatyornyi)
2 szem krumpli
8-9 dl könnyű, szárnyas alaplé
2 szem krumpli
8-9 dl könnyű, szárnyas alaplé
só,
frissen őrölt bors és granulált fokhagyma, ízlés szerint
3 dl 30% zsírtartalmú tejszín (NEM főzőtejszín!)
3 dl 30% zsírtartalmú tejszín (NEM főzőtejszín!)
a
tálaláshoz friss póréhagyma csíra
A csalán hajtásokat alaposan megmosom, saláta centrifugában kicentrifugázom (gumikesztyűben végzendő művelet!). A hagymát és burgonyát meghámozom, megmosom, a krumplit nagyobb kockákra, a hagymát apróra vágom. Felolvasztom a vajat az olívaolajban egy akkora edényben, amibe majd a csalán is kényelmesen belefér és a hagymát üvegesre dinsztelem rajta, hozzáadom a krumplit, a csalánt, sózom, borsozom, megszórom a granulált fokhagymával (a friss fokhagymám épp elfogyott, ha lett volna itthon, azt teszek bele) felöntöm az alaplével és addig főzöm, míg a burgonya megpuhul.
Blenderbe öntöm, adok hozzá 3 dl tejszínt és simára pürésítem. Póréhagyma csírával tálalom.
A csalán hajtásokat alaposan megmosom, saláta centrifugában kicentrifugázom (gumikesztyűben végzendő művelet!). A hagymát és burgonyát meghámozom, megmosom, a krumplit nagyobb kockákra, a hagymát apróra vágom. Felolvasztom a vajat az olívaolajban egy akkora edényben, amibe majd a csalán is kényelmesen belefér és a hagymát üvegesre dinsztelem rajta, hozzáadom a krumplit, a csalánt, sózom, borsozom, megszórom a granulált fokhagymával (a friss fokhagymám épp elfogyott, ha lett volna itthon, azt teszek bele) felöntöm az alaplével és addig főzöm, míg a burgonya megpuhul.
Blenderbe öntöm, adok hozzá 3 dl tejszínt és simára pürésítem. Póréhagyma csírával tálalom.
A
csíráért köszönet a Bioháló-nak.
Ha
tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a blog
facebook oldalát, ITT
megteheted. Instagramon is követhetsz.