2019. március 23.

Csalán krémleves póréhagyma csírával



Végre tavasz van! Reggel korábban világosodik, nappal már 21 fok van. Beindult a medvehagyma-szezon, már van nagyon zsenge csalán, a turbolya is nő és indul a hegyes kucsmagomba szezon, ma már találtunk 4 darabot, ez volt az idei első:


Csalán krémlevest minden évben készítek ilyenkor, ahogy a március nálunk minden évben arról szól, hogy fütyülünk a tavaszi fáradságra, mert (bio) csírákkal tuningoljuk magunkat. Kedvenceim a sangó retek, a póréhagyma, a vörös káposzta, a zsázsa, de gyakorlatilag mindegy, melyiket eszem és mihez, bármelyiktől pörgök, mint egy duracell nyuszi J A mai csalán krémlevesbe póréhagyma csírát tettem, igazán feldobta a végeredményt.

Hozzávalók 4 főre:
csapott evőkanálnyi vaj és ugyanennyi olívaolaj 
1 nagy fej vöröshagyma 
1 nagy csomó friss, zsenge csalánhajtás (kb. fél szatyornyi)
2 szem krumpli
8-9 dl könnyű, szárnyas alaplé 
 só, frissen őrölt bors és granulált fokhagyma, ízlés szerint
3 dl 30% zsírtartalmú tejszín (NEM főzőtejszín!)
a tálaláshoz friss póréhagyma csíra

A csalán hajtásokat alaposan megmosom, saláta centrifugában kicentrifugázom (gumikesztyűben végzendő művelet!). A hagymát és burgonyát meghámozom, megmosom, a krumplit nagyobb kockákra, a hagymát apróra vágom. Felolvasztom a vajat az olívaolajban egy akkora edényben, amibe majd a csalán is kényelmesen belefér és a hagymát üvegesre dinsztelem rajta, hozzáadom a krumplit, a csalánt, sózom, borsozom, megszórom a granulált fokhagymával (a friss fokhagymám épp elfogyott, ha lett volna itthon, azt teszek bele) felöntöm az alaplével és addig főzöm, míg a burgonya megpuhul.
Blenderbe öntöm, adok hozzá 3 dl tejszínt és simára pürésítem. Póréhagyma csírával tálalom.

A csíráért köszönet a Bioháló-nak. 

Ha tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a blog facebook oldalát, ITT megteheted. Instagramon is követhetsz.